КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ: НИКОЙ НЕ СИ Е ПРЕДСТАВЯЛ, ЧЕ ПРЕЗ 2022 Г. ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ МЕРКИ ЗА РЕЖИМ НА УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ

КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ: НИКОЙ НЕ СИ Е ПРЕДСТАВЯЛ, ЧЕ ПРЕЗ 2022 Г. ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕМ МЕРКИ ЗА РЕЖИМ НА УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ

Изпълнителят е отказал проекта за социалните жилища, защото завишението на строителните дейности е с 1 млн. 400 хиляди лв.

Никой не си е представял, че през 2022 г. ще предприемем мерки за режим на уличното осветление, коментира днес пред медиите кметът Николай Мелемов. Той даде пример със сметките за ток, за да обясни непопулярните мерки, които се наложи да бъдат въведени в община Смолян. През месец ноември, 2020 г., Общината е платила 88 205 лв. за ел.енергия, а за ноември, 2021 г. сметката е била – 228 988 лв. След компенсациите от държавата, администрацията е платила 190 000 лв.

През декември, 2020 г., Общината е платила 91, 909 лв. за ел.енергия, а за декември 2021 г., сумата е 278, 462 лв. Сметката е нараснала с 3 пъти.

Изчисленията сочат, че разходите за ток през месеците октомври, ноември и декември, 2021 г. и януари, 2022 г. ще са с половин милион повече. Отделно има разходи за отоплението на газ, нафта и пелети. В бюджета нямаме предвидени такива средства, които да смятаме за лукс, единственият лукс се оказва уличното осветление. А в момента работим и с 1/12 от миналогодишния бюджет.Така че тези средства ще са за сметка на капиталовите разходи, което е лошо, посочи Мелемов. Няма откъде другаде да се вземат средства, защото не можем да си позволим да закъсат детските градини и училища. Нашата община няма излишъци затова предприемаме тези мерки. Повишените цени на тока ни натоварват и косвено през обекти. Ситуацията е сложна и търсим начин, но нямаме варианти. Тази мярка е единствената възможна и неизбежна, обясни Мелемов. Това са цифрите, в над 100 общини положението е подобно. Да ни кажат от кое перо да платим тока. Поне съм спокоен, че почти всички детски градини и училища са санирани, защото през годините сме обръщали много внимание на образователните институции, заяви още смолянският кмет.

Всички строителни материали са повишени. Тепърва ни предстои да обявяваме обществена поръчка за ремонти на улици и пътища.Сравнителният анализ с предходната ни показва, че доставките на материали са се качили с един път и половина, коментира и зам.-кметът по строителството инж.Мариана Цекова. В строителството са изключително високи разходите. С увеличението на минималната работна заплата ще станат още по-завишени. Условно ако сме направили досега ремонт на улици и пътища 20 км , сега на 7-8 км ще направим, сравни инж.Цекова. Тя посочи, че получаваната от държавата субсидия за ремонти е крайно недостатъчна. В тазгодишния бюджет, който предстои да се приеме не се предвиждат продажби на общинска собственост. Акцент върху проектите на общината постави и ресорният зам.-кмет Марин Захариев. Изпълнителят е отказал проекта за социалните жилища, който е бил на стойност 1 млн. 600 хил. лв. заради завишените цени на строителните материали. Само за този обект завишението е 1 млн.400 хил. лв. Необходимо е толкова допълнително финансиране. Това са огромни суми. Очакваме становище от ОП „Региони в растеж“ дали може да осигури финансирането. И други общини са в подобно положение, обяви Захариев. По плана за възстановяване и развитие няма още движение и още не е ясно кога ще има. Оперативните програми по новия програмен период ще стартират есента на следващата година. Най-рано ще изпълняваме проекти през 2023 г. Тази световна инфлация и забавянето на проектите от новия програмен период поставят в незавидно положение гражданите, защото ще има занижени услуги в някои сфери. Годината е кризисна. Ще опитаме да оптимизираме процесите, за да поддържаме нормалните процеси в социална дейност, образование и др., заяви зам.-кметът. Проектът за Планетариума не е застрашен, защото почти всички дейности са извършени. Проектът за горивната база също не е спрян.Ако не се обжалва обществената поръчка през март т.г. може да стартира доставката на уредите. Хората, заявили отопление с пелети, започват да се отказват и да искат климатици. Всеки, който се колебае може да смени отоплителният уред, защото програмата го позволява.

Вирни се горе