Кмет подарява на пенсионери "патриотични" бастуни за Еньовден

Кмет подарява на пенсионери "патриотични" бастуни за Еньовден

Дядовците от чепеларското село Забърдо ще получат специални “патриотични” бастуни с изобразени флаговете на България и на ЕС, съобщи кметът Валентин Черпоков. Той ще подари 100 такива бастуна на възрастни хора на Еньовден, за да могат по-лесно да стигнат до поляните с билки. За бабите от селото е отредена друга мисия – ще пътуват до Брюксел заедно с кмета, за да убедят институциите да признаят Забърдо за “Европейско село”, предаде БТА.

Бастуните са в тон с “Патриотичния фонтан” в центъра на селото. Фонтанът е осветен в цветовете на националното знаме, а озвучаването е с български патриотични песни. Кметът Черпоков ще направи постъпки в Брюксел Забърдо да получи сертификат за “Европейско село”. “Ние сме били европейци още през 17 в., когато именно тук е създаден прототипът на Виенското колело”, смята Валентин Черпоков. Според него родопското село е наистина европейско с въведеният ред и множеството социални придобивки за населението. Кметството издава табели за образцов дом за къщите, които покрият изискванията за чистота, ред и опазване на околната среда. Забърдо е притегателно място за български и европейски туристи с множеството забележителности – скалния феномен Чудните мостове, възстановения макет на Забърдовско колело, изградената юрта по прабългарски образец, пеещият фонтан и др. Централният площад в селото е наречен “Европейски съюз” преди още България да стане част от ЕС.

Кметът ще заведе в Брюксел състава, популярен като “Забърдовските евро баби”, за да допълнят аргументите с родопски песни и танци.

Вирни се горе