Клуб на жените "Родопчанка" проведоха среща с потомци на първата новобългарска учителка в Родопите Рада Казалийска

Клуб на жените "Родопчанка" проведоха среща с потомци на първата новобългарска учителка в Родопите Рада Казалийска

Продължава работата на Клуб на жените „Родопчанка“ по процедурата за финансиране от Българския фонд на жените на организационните и административни нужди на организации, работещи за правата на жените. В откритото Споделено женско пространство се проведе първата от планираните срещи с потомци на известни родопчанки, които имат исторически принос в развитието на Родопите. Срещата беше посветена на първата новобългарска учителка в Родопите Рада Казалийска.

rada

На поканата ни се озоваха Мария Консулова и Георги Белев, които са праправнуци на известната родопчанка. На присъстващите беше презентиран видеозапис от разговора с нейната правнучка Тодора Куклева. В неийните спомени се споделиха интересни факти от живота и просветното дело на Рада Казалийска. С името на известната родопчанка се свързват: откриването на Първото българско училище в Райково и нощното училище за славяно-църковен език и църковно песнопение. Завършилите първото училище станали първите учители в Родопския край, а завършилите второто училище – първите български свещеници и черковни певци, които постепенно изместили гръцките попове и калугери. През 1847 година в Райково за първи път се извършва пробив в църквата да се пее на български език по инициатива на Рада Казалийска.

kaza

На базата на проведен дебат, Клуб на жените Родопчанка внесе писмо до Кмета на община Смолян, в което предлагаме на спирките на градския транспорт в града да се поставят образи на заслужили жени родопчанки, една от които на Рада Казалийска.

jenite

Вирни се горе