"Клуб на жените Родопчанка" почетоха паметта на Яна Шишманова

"Клуб на жените Родопчанка" почетоха паметта на Яна Шишманова

На 25 ноември в Споделеното женско пространство на Клуб на жените Родопчанка бе почетена паметта на Яна Шишманова, именита родопчанка, известна като родопската Баба Тонка. Тя е майка на знаменосеца на първата славейновска чета Никола Шишманов.

След кратко въведение с биографични данни пред присъстващите, двете правнучки Десислава и Антония споделиха спомени от живота на баба си Яна. Те ни предоставиха два филма, посветени на Славейновската чета, на знаменосеца й Кольо Шишманов, както и на неговата майка - Яна Шишманова. Под съпровод на гайдата на Петър Янев и изпълнението на Валя Балканска във филмите оживяват възстановки от реални битки на четниците, разказват се спомени от потомци и изследователи на Шишмановския род. Прочетен бе вълнуващия разказ на Никола Гигов за смелата постъпка на Яна Шишманова, която успява да подтисне майчината скръб при вида на изложеното мъртво тяло на своя син Кольо Шишманов, поставено пред църквата в Славейно за назидание. Цялото население на селото било задължено да мине покрай знаменосеца, за да го разпознае, но никой не го е издал. Като дошъл ред на майката, тя едва сдържала сълзите си, но пребледняла и премаляла намерила сили да каже:

„-Не го... Не го познавам“.

Със своята постъпка, Яна Шишманова спасява цялото село Савейно от опожаряване.

Срещата беше вълнуваща, имаше много спомени, имаше и сълзи.

Светлана Хаджиева-Директор на Регионална библиотека "Николай Вранчев" Смолян предложи изложбата с готовите плакати на именитите родопчанки да бъде експонирана в тяхното пространство през месец март. Изложбата ще гостувa и в изложбената зала на Архива.

tonka

Всеобщо беше мнението, че делата на заслужили деятели в борбата за освобождение ни от вековното иго не трябва да се забравят. Подрастващите трябва да знаят за героичните им постъпки, техният принос трябва да бъде популяризеран и да достига до все по-широк кръг от населението.

Събитието бе в изпълнение на планирана дейност по проект на Клуб на жените Родопчанка по процедурата за финансиране от Български фонд на жените на организационните и административни нужди на организации, работещи за правата на жените.

dida

svetli

Вирни се горе