Клуб на жените "Родопчанка" почетоха паметта на героичната родопчанка Дана Беличкина

Клуб на жените "Родопчанка" почетоха паметта на героичната родопчанка Дана Беличкина

На 12 октомври, в навечерието на отбелязване 110-годишнината от освобождението на Родопите, в Споделеното женско пространство на Клуб на жените Родопчанка бе почетена паметта на героичната родопчанка Дана Беличкина.

dana

Наричали я Дели (Луда) Дана - най-смелият ятак в родопското село Полковник Серафимово, тогава Аламидере. Тя предано помагала на родопските комити в борбата за освобождение от вековното иго, получила е рекордните 101 г. затвор заради дързостта си.

Пред присъстващите потомци, съселяни, представители на медиите и институции се споделиха спомени от живота на Дана Беличкина. Всеобщо беше мнението, че делата на заслужили деятели в борбата за освобождение ни от вековното иго не трябва да се забравят. Подрастващите трябва да знаят за героичните им постъпки, техният принос трябва да бъде популяризеран и да достига до все по-широк кръг от населението.

sabi

По предложение на Съби Кайджиев - Председател на Читалищното ръководство на НЧ „Отец Паисий-1926“- с. Полковник Серафимово, възпоменателна вечер, посветена на героичната родопчанка ще се проведе скоро и в селото.

Събитието бе в изпълнение на планирана дейност по проект на Клуб на жените Родопчанка по процедурата за финансиране от Български фонд на жените на организационните и административни нужди на организации, работещи за правата на жените.

Вирни се горе