Керемдчиев: Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени

Керемдчиев: Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени

”Може да поскъпва, докато си го позволим да го купуваме. Говорихме за около 30% поскъпване, вече са 50% и се очаква да станат 100%. Тоест да се удвои цената на природния газ. Това все още пазарът може да го поеме. Проблемът е в това, че наистина паника на пазарите, говорим и за политически украски, тъй като Русия и президентът Путин измислиха авария в Сибир, за да намалят доставките на газ и да увеличат паниката в Европа”, каза бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

“Дойде ли зима – Русия започва да използва студеното, за да печели дивиденти. Ние сме в Европейския съюз, тук всичко е много бавно и трябва много време. Има голяма разлика в държавите членки и нейното развитие. Северните държави, които натискат към преминаване на “зелени източници”, се сблъскват с държави от Източния блок, които разчитат много сериозно на старите добиви”, допълни Керемедчиев.

Според него няма как да се вземе скоростно решение за преминаване към “зелени технологии”.

“За България се отлага преминаването към “зелена енергия” с още няколко години, но това също няма да реши въпроса. Защото тук все по-често се повдига въпросът за ядрената енергия. Но тя е много бавна и скъпа за изграждане. Очаква се цената на газа не само да не спада, но и да се вдига до 2050 г. Икономиките се завъртяха след Ковид-19 и започнаха потреблението да се вдига, докато доставките на газ продължиха да бъдат неравномерни”, подчерта експертът.

И добави, че газификацията на газовите доставки все още е химера.

“Европа бушува в една тиха енергийна война, която за момента няма решение. За последните години похарчихме 3 млрд. лв. за продължението на т.нар. от нас “Балкански поток”, който реално си е “Турски поток”, вместо да се съсредоточим върху възможността да направим интерконектори, за да може да се доставя друг газ, а не само руски. В момента поскъпва всичко и цените са нереално високи. Европейските механизми не виждат начин да се справят с този скок”, категоричен е Милен Керемедчиев.

Той смята, че трудно ще се справим с вдигането на цените.

“Виждаме, че вече има затворени предприятия. И България се включи в споразумението на 140 държави по света, които взеха решение за въвеждането на минималния данък-печалба на 15%. Ние вървим не само към затормозяване на бизнеса със скъпи енергийни източници, но и очакваме допълнително вдигане на данъците. Бизнесът ще започне да работи все по-трудно. Очаквам тежка Коледа и Нова година за много домакинства заради непосилните цени”, коментира бившият зам.-министър на икономиката и на външните работи.

Вирни се горе