Кавказки и корейски ели, зелена дугласка, атласки кедър се отглеждат за елхи в разсадници в Родопите

Кавказки и корейски ели, зелена дугласка, атласки кедър се отглеждат за елхи в разсадници в Родопите

Над 20 000 иглолистни дървета от Родопите са предвидени да бъдат предоставени на пазара за Коледни елхи, информира инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. В коледни дръвчета ще бъдат превърнати не само елхи, борове и смърчове, но и отглеждани в разсадници на ЮЦДП зелена дугласка, атласки кедър, кавказка и корейска ела. От 3 до 45 лева са цените, на които горските стопанства продават елхите, в зависимост от вида и височината, уточняват от ЮЦДП.

Общо 19 959 отсечени елхи и 2740 с корен са предвидени от ЮЦДП за продажба за Коледния пазар в страната. За детски градини и обществени институции ще бъдат дарени дръвчета, по преценка на горските стопанства.

В горския разсадник в с. Борино растат не само обикновен смърч и бял бор, но и зелена дугласка, корейска и кавказка ела. Нетипичните за Родопите иглолистни видове са отгледани от семена, доставени от Франция. Корейската и кавказката ела са със сребрист оттенък и са търсени около Коледа, обясняват от стопанството. Новите иглолистни екземпляри се произвеждат в разсадника в Борино само за декоративни дръвчета и не са предназначени за залесяване, предаде БТА.

Вирни се горе