КАТ в акция „Винетка”

КАТ в акция „Винетка”

Масови проверки за винетни стикери започват екипите на КАТ по магистралите, съобщиха вчера от Пътна полиция. Освен че ще следят дали водачите са с новите лепенки за 2011г., полицаите ще гледат дали на предното стъкло няма останала стара винетка или стикер от застраховка „Гражданска отговорност”, за което ще глобяват с 20 лева.

Санкцията за неизчистено стъкло е заложена в член 185 от Закона за движение по пътищата, но на практика рядко се прилагаше, защото за миналата година глобените водачи са едва четирима.

„Ние правим анализи за това кои са причините за тежки катастрофи и насочваме пътния контрол в тази посока.

Старият стикер е маловажно нарушение ,но и за него ще глобяваме, защото не е нормално цялото стъкло да е в лепенки”, коментира заместник-директорът на Охранителна полиция Алекси Стратиев.

Само за първия месец на новата година в хазната са влезли 64 милиона лева от продажба на винетки. Това прави с 2 милиона повече от миналата година, обяви директорът на дирекция „Пътни такси и разрешения за специално ползване на пътищата” Александър Косерков. Според него увеличението се дължи на факта, че шофьорите вече си купуват истински стикери, а не фалшиви.

От агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) обявиха, че до края на годината шофьорите могат да си карат с винетки, на които не е написан регистрационният номер на автомобила. Вече всички катаджии в страната са предупредени да не пишат глоби за липса на номер на стикера.

„Първоначално беше предвидено да го има, но тъй като това изискване не влезе в Закона за пътищата, решихме да предложим гратисен период, за да няма

объркване и напрежение сред водачите,коментира Косерков.

Според статистиката на КАТ за миналата година са били глобени 15 000 водачи, които са били хванати без винетка. От началото на 2011 г. все още не е ясно колко нарушители са били хванати, защото реално КАТ санкционира за стари винетки от началото на март. Глобата за стар стикер е 100 лева, но вече е направено предложение в транспортната парламентарна комисия наказанието да нарасне на 300 лева за физически лица и 400 лева за юридически.

Очаква се също в най-скоро време винетките да получат статут на ценни книги и глобата за производство на фалшиви стикери да се наказва със затвор.

Вирни се горе