КАРАДАЙЪ В МАДАН: 500 000 БЪЛГАРИ ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 Г. ЗАРАДИ НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ

КАРАДАЙЪ В МАДАН: 500 000 БЪЛГАРИ ИЗБЯГАХА В ЧУЖБИНА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 Г. ЗАРАДИ НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ

500 000 българи напуснаха страната за последните 10 години, за да търсят прехраната си навън. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Мадан. Той добави, че причината за това е некадърното управление, което вместо да осигури сигурност и стабилност, е заложило на модела на омразата и противопоставянето – първо от ГЕРБ, а след това и от „Продължаваме промяната”.

Карадайъ даде сравнение с икономическите данни по време на управлението на ДПС и след това.

Докато бяхме на власт – за 8 години беше върнат 16 милиарда дълг, инвестициите стигнаха до 6,5 милиарда евро годишно, а фискалният резерв, който оставихме на ГЕРБ, беше 8,5 милиарда. За десет години след това натрупаха 10 милиарда нов дълг, а „Промяната” прибави още 9 милиарда само за 9 дни, припомни лидерът на ДПС.

Никога повече инвестициите не бяха една трета от Брутния вътрешен продукт, както по време на управлението с участието на ДПС. А щом има инвестиции, има сигурност на работните места, на доходите и хората не бягат в чужбина да търсят препитание, обясни Карадайъ.

Лошото е, че сега нито частни инвестиции има, нито можем да се възползваме от европейското финансиране като членове на ЕС, каза още Карадайъ.

Той припомни как ДПС още през 2020 година е поискало да се направи експертен кабинет, в който да влязат хора, които могат да напишат както Плана за възстановяване и устойчивост, така и оперативните програми.

Но ГЕРБ не се съгласи, не написаха програмите и вече 2 години ние не получаваме нито стотинка. Това е защото експертизата на ДПС не е в изпълнителната власт, категоричен е Карадайъ.

Той припомни как именно експертите на Движението са договорили оперативните програми за първите два програмни периода.

Ние договаряхме и пишехме програмите, а после друг режеше лентичките по цялата страна, заяви Карадайъ. Той каза още, че само в Мадан има написани проекти, които чакат европейско финансиране за повече от 80 милиона лева.

Парите от Европа обаче няма да ни чакат безкрайно, те са като леда – с времето се стопяват, заяви Карадайъ .

Той заяви още, че решението на тези проблеми не е в изборите, защото те са само инструмент на демокрацията, при който се дава тежест на политическите сили в парламента, но не, за да чертаят разделителни линии, а в диалог и съгласие да преодоляват кризите.

Три пъти вече бяхме на избори, сега сме за четвърти път. Нови не ни трябват, трябва ни стабилно управление, което да сложи край на политическата криза и оттук нататък да започнат да се преодоляват и останалите кризи. Това може да стане само с ДПС в изпълнителната власт, защото ще има и План за възстановяване и устойчивост, и писта за частните инвестиции, за да не бягат младежите и да търсят препитание в чужбина, заяви още Карадайъ.

Според него ДПС ще бъде първа политическа сила в Смолян с двама представители в парламента, а ДПС ще има 48 народни представители.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе