Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Ангел Безергянов: Николай Мелемов заслужава доверието на смолянчани

Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Ангел Безергянов: Николай Мелемов заслужава доверието  на смолянчани

Г-н Безергянов, последните две години бяхте председател на Общинския съвет. Кое за вас беше най-голямото изпитание

Със сигурност има много предизвикателства и изпитания, с които почти ежедневно съм се сблъсквал по време на работата си като председател на Общински съвет – Смолян. Някои са били по-значими от други, но безспорно в такива моменти е най-важно човек да запази самообладание, хладнокръвие и професионализъм. За да бъдеш успешен председател според моето скромно мнение, преди всичко трябва да си диалогичен, дипломатичен и да притежаващ нужния опит и знания за това, което правиш. В тази връзка до известна степен съм щастливец, защото преди да заема тази позиция на „пръв сред равни“ бях почти шест месеца заместник-председател и също така председател на постоянната комисия по законност.

А най-приятното задължение – има ли такова?

Едно от най-приятните ми задължения са били тържествените ритуали по полагане на клетва от общински съветник, който ритуал, както всички знаем, има морално и политическо значение. Част от приятните задължения на председателя е също възможността да се обърнеш от трибуната на Общинския съвет към колега по повод негов личен празник, да поздравиш съгражданите си по хубави и светли поводи, да бъдеш част от тези моменти.

Да четеш закона е едно, да го прилагаш – съвсем друго. Мозъкът ти трябва да работи на бързи обороти, защото грешката на председателя е фатална, вие как се съумявахте?

Грешката на председателя в чести случаи е доста неприятна, разочароваща и водеща до негативни последици. Поправянето на всяка една грешка, дори и очевидна техническа, се отстранява с ново разглеждане и обсъждане на въпроса на ново заседание с ново гласуване. Това във всеки случаи е свързано с забавяне във времето, води до съществени проблеми. За да не допускат грешки, водещи до тежки пороци, залагах на много добра предварителна подготовка преди всяко едно заседание. Не съм привърженик на метода „проба-грешка“. Той не само е несериозен, а и не бива да бъде водещ в работата на която и да е институция.

Коментарите за вашето председателство са, че сте изключително балансирана личност - спокоен, уравновесен, неконфликтен. Такива черти ли са нужни, за да бъдеш пръв сред равни или има и още?

Освен всички изброени по-горе качества според мен е нужно да показваш уважение, човечност и почтеност към всеки колега и да не забравяш, че всички сме равнопоставени, да бъдеш обективен и непоколебим когато е нужно, за да не допуснеш хаос.

Как работихте с кмета Николай Мелемов?

Смея да твърдя, че работихме изключително лесно и ползотворно, защото за двамата основният ни приоритет е общественият интерес и развитието на община Смолян.

Имало ли е случаи да си повишавате тон, макар в интерес на работата?

Да, разбира се, че е имало такива моменти. Даже си мисля, че ако няма, значи нещо е наред. Имали сме разногласия и спорове по различните въпроси, но винаги сме ги решавали с дискусия, аргументация, разбиране и осъзнатост. При сложни и трудни въпроси сме ползвали един изпитан метод, че „утрото е по-мъдро от вечерта“. На другия ден, след като сме си дали време – всеки за себе си да осмисли всичко на спокойствие, изводите и решенията са идвали някак си логично, естествено.

Защо сте в неговия екип и защо смятате, че той заслужава доверие за 4-ти мандат?

Аз съм в този екип, защото политиката е екипна работа и всички ние сме водени от една и съща кауза - да работим за благоденствието и благополучието на нашата община, на нашите съграждани. Той заслужава доверието на смолянчани, защото е доказал, че работи в интерес на гражданите, познава проблемите в общината и знае как да ги реши.

Може ли да обобщите най-важните акценти от работата през мандата?

Успяхме да реализираме редица обществено-значими дейности, политики, програми, проекти, стратегии и планове със социално-икономически ефект, като това е един много малък акцент от свършеното и постигнатото през мандата. За нас човечността е била основна градивна сила, като за целта винаги сме се старали да бъдем в помощ и полза на нашите съграждани и местния бизнес. Това стана възможно със стриктна финансова дисциплина при разходване на публичните финанси. Въпреки ограничения финансов ресурс, не еднократно подпомагахме финансово местния бизнес с облекчения и мерки по време на пандемията, хора от общината, страдащи и борещи се със здравословни заболявания. Бяхме съпричастни към пострадалите от природни бедствия и аварии.

Дадохме своя принос към решаване на дългогодишно обществено значим проблем, свързан с липсата на медицински специалисти в лечебните заведения, чрез отпускане на близо 25 стипендии за специализация на лекари и медицински специалисти. Община Смолян успешно управлява много социални проекти, които обхващат почти всички нуждаещи се наши съграждани от най-ранна детска възраст до дълбоки старини. Очаква се до края на тази година да бъдат изградени изцяло нови 36 социални жилища. Те ще бъдат оборудвани и обзаведени с всичко необходимо за ползвателите им. В тях ще бъдат настанени социално слаби и хора в нужда. Въпреки че проектът за тях беше пред провал заради инфлацията, ръководството на общината, след активна комуникация с оперативната програма, осигури нужния финансов ресурс за изпълнението му.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Пресцентър ПП ГЕРБ

Вирни се горе