Кандидат-съветникът от ГЕРБ Стоян Иванов: Общината е във финансова кондиция

Кандидат-съветникът от ГЕРБ Стоян Иванов: Общината е във финансова кондиция

През 2011 година, когато по волята на избирателите г-н Николай Мелемов встъпи в длъжност, Община Смолян беше изправена пред финансова катастрофа. Задълженията бяха в размер на 24 милиона лева, независимо че преди това финансовият министър Симеон Дянков беше осигурил на три пъти по 3.5 милиона лева безвъзмездна финансова помощ от държавата.

Неразплатените фактури бяха в размер на 11 милиона лева. Стотици фирми си чакаха парите и както казваше покойният финансист на общината Венера Аръчкова „Една химикалка да купим, ни искаха парите предварително“. Просрочените задължения бяха стигнали критична граница от 4 милиона лева. Поетите ангажименти за разходи под формата на сключени договори стигнаха 84 милиона лева, в пъти повече от възможностите на бюджета.

След 12 години работа в момента имаме общински дълг под 6 милиона лева. Дългосрочен заем от 13 млн. лв., завещан ни от социалистите още от 2007 год., който сега е 4.1 млн. лв., и безлихвен заем към МФ в размер на 1.4 милиона лева. Общината е във финансова кондиция, в добро финансово състояние.

Заварените през 2011 година близо 4 млн. лв. просрочени задължения в момента са сведени до нула.

До края на тази година кметът Мелемов е разписал план график за погасяване на безлихвения заем към Министерството на финансите и скоро той ще остане в историята на Община Смолян.

Дванадесет години кметът Николай Мелемов защитава успешно бюджетите на общината. Няма нито един провален бюджет, независимо от факта, че групата на ГЕРБ никога не е имала абсолютно мнозинство в Общинския съвет на Смолян. Започнали сме от 34 милиона, за да стигнем 75 милиона през 2023 г. Бюджетите винаги са били балансирани, без дефицити и кухи приходи.

Дванадесет години местните данъци и такси останаха без промяна. Когато отидат на касите сега, хората плащат данъци и такси точно толкова, колкото и през далечната 2011 г.

В заключение, можем да обобщим, че поетите ангажименти на кмета, свързани с финансовата стабилност на Община Смолян, са изпълнени – стопирано е увеличението на данъци и такси в продължение на 12 години; погасени са голяма част от лихвените и безлихвени заеми, изградена е финансово стабилна община.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Пресцентър ГЕРБ

Вирни се горе