Кандидат-кметът на ГЕРБ Светослав Филипов: Ще работим за всички и ще дадем шанс на всеки да се развива в Община Мадан

Кандидат-кметът на ГЕРБ Светослав Филипов: Ще работим за всички и ще дадем шанс на всеки да се развива в Община Мадан

Какво да разбираме под мотото „Ще работим за всички и ще дадем шанс на всеки да се развива в Община Мадан”?

Точно това, както съм го казал. В момента има делене на кои са с нас и кои са срещу нас. Последните дни ходим на срещи в селата на общината. Как е възможно в едно село да има 80% асфалтирани улици. Според мен това означава, че останалите 20% не е трябвало да се асфалтират. И когато си говориш с хората, на които улицата не е асфалтирана, разбираш, че това са хора, които са с малко по-различно мислене от управляващите. И с бизнеса е същото, една-две фирми печелят всички търгове. Моето виждане е, че щом си избран за кмет и взимаш 5000 лв. заплата, харчиш общински, а не партийни пари, работата ти е да работиш за всички, независимо от политическата им ориентация.

Какво бихте предложили на избирателите, за да Ви подкрепят?

Ние не сме тръгнали в кампанията с обещания. Не смятам, че трябва да се обещава всичко, което избирателите искат да чуят. Опонентите обещават асфалтиране, саниране, което вече е смешно. Не знам колко години още хората ще са наивни и ще ги подвеждат по този начин. В последните дни преди изборите се асфалтират улици. За мен лично това е подигравка с хората, които живеят там. Всеки грамотен човек може да влезе в сайта на МРРБ и да види, че няма нито един одобрен блок за саниране. Щеше да е хубаво да има, но още преди няколко месеца в Общинския съвет коментирахме, че ще се финансират блокове с по-голям брой апартаменти, а в Община Мадан тези 7 блока вече са завършени отдавна. А и да има одобрени проекти, било то за асфалтиране, саниране, водопроводи, който и да бъде избран за кмет, тези проекти ще бъдат реализирани. Ако бъда избран за кмет, първо ще трябва да се запозная с финансовото състояние на общината, защото през последния мандат се изтегли кредит между 3 и 4 млн. лв., който започва да се връща от следващия месец и е със срок от 12 или 13 години. Това ограничава бюджета на кмета, който и да е той през следващите три мандата. Трябва да се види има ли и други задължения и чак тогава да се прави сметка какво може да се прави оттук-нататък. Идеята ни е да бъдат обиколени всички населени места, за да се види какви са проблемите на хората в тях, приоритетите да се степенуват по важност и финансово отношение и да започне да се работи по тях. В момента се тегли кредит, инвестира се 1 милион в строителството на мост, който нито носи някаква добавена стойност, нито е от жизнено важна нужда. С тези пари можеше да се направят 10 малки проекта в 10 населени места.

Как определяте листата за общински съветници и смятате ли, че ще вкарате достатъчно, за да сте мнозинство в Общински съвет?

Смятам, че листата е съставена от стойностни хора, всеки си работи в неговата сфера на дейност. Имаме икономисти, инженери, педагози, доктори, предприемачи – всички, обединени около идеята, че на Община Мадан трябва икономически тласък. Избирателите ще решат колко общински съветници ще бъдат вкарани в Общинския съвет, а дали ще са мнозинство не смятам, че има толкова голямо значение. Според мен всеки, който е кандидат за общински съветник, от която и да е партия, ще подкрепи всяко решение, което е в интерес на Общината. Аз и друг път съм казвал, че е хубаво Общинският съвет да е съставен от няколко партии и да е контролен орган на кмета. Предложихме сесиите да се излъчват онлайн, както прави Общинският съвет в Смолян, за да може гражданите да виждат, да имат информация какво се гласува и как се разпределя общественият ресурс, но понеже управляващите бяха мнозинство, не го приеха. В интерес на истината за четири години може би е имало не повече от 10 решения, които да не са приети с абсолютно мнозинство, но са доста важни. Едното решение беше за тегленето на кредита, за който споменах. Когато си в частния бизнес, кредит се тегли, за да се инвестира в нещо, което носи възвращаемост. В нашият случай, кредитът се изтегли за асфалтиране, за правене на мост и за новия общински пазар. А само от пазара се очаква някаква възвращаемост от наемите на помещенията.

Какво е Вашето виждане за икономическо развитие на Община Мадан?

Основният проблем е липсата на работни места, добре платени работни места. Преди няколко дни гледах предизборен клип на досегашния кмет и отново кандидат за кмет, в който 5 минути се изброява какво е направено за 12 години. В този клип не чух „разкрихме едно работно място”. В действителност има направени доста неща, но това е работата на един кмет - да разпределя публичния ресурс. Никой обаче не пита каква е цената на даден проект. Може да се окаже, че с тези средства можеше да се направи още повече. Само с инфраструктурни проекти не може да се развие икономически Общината. Тази година предстои затваряне на детската градина в с. Боровина и с .Буково поради липса на деца. Това, че до тези села асфалтът е нов, не можа да задържи младите хора там. Същият проблем го има и в града, младите отиват да работят в по-големите градове, основно поради липса на реализация тук. Едно от решенията в този мандат, срещу което бяхме против, беше обособяването на уж индустриална зона в с.Средногорци. В цялата Община този имот е единственият, който остана и има нужната квадратура и позициониране, за да се предложи на инвеститори, които да разкрият работни места. На нас ни беше обяснено, че там искат да се направи парцелиране, съответно да се раздели този имот на няколко малки части и да се обособи индустриална зона, в която да се развива търговия. Ние предложихме този имот да се подготви така, както си е в цялата си част и да се дава единствено за построяване на производствено предприятие с определен брой работни места, а не няколко предприемачи от Мадан да си купят имот и в с. Средногорци. Имаше готова индустриална зона - Каучуковият завод, който същите тези предприемачи купиха, да не вземе случайно да дойде някой инвеститор да направи нещо там. През годините имаше желание за инвестиции в Общината ни от компании като Костал, Язаки и други, но явно не са намерили разбиране. За нас единственият начин за икономическо развитие на Община Мадан е точно този - създаване на добре платени работни места, което ще доведе до покачване на заплатите във всички останали сектори.

Ако бъдете избран за кмет, имате ли готов екип от хора за работа?

Аз познавам хората, които работят в Община Мадан. Повечето от тях работят през мандатите на последните двама, трима даже и четирима кметове. Те са професионалисти в своята област, затова са там и ще продължават да бъдат там. За мен е важно един човек да си върши работата и да е съвестен работник, без значение от партийна, религиозна или друга принадлежност. Естествено, че има длъжности, на които всеки управник назначава свои доверени и доказани хора и ние имаме такива.

Какво ще кажете на избирателите за финал?

Знам, че някои хора ще ме упрекнат за моите виждания, други ще ги харесат, но в това е смисълът на демокрацията. Няма как всички да мислим еднакво и в една посока. Тези, които споделят идеите ни, на 29-ти октомври може да ни подкрепят с номер 7 в бюлетината за кмет и номер 7 в бюлетината за общински съветници.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър ПП ГЕРБ

Вирни се горе