„Канадецът” от кв.Долно Райково Петър Диев и семейството му дариха курбан в храм „Св. Теодор Стратилат”

„Канадецът” от кв.Долно Райково Петър Диев и семейството му дариха курбан в храм „Св. Теодор Стратилат”

В неделя, на празника „Св.мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им София „канадецът” от кв. Долно Райково и семейството му дариха курбан в енорийския храм „Св. Теодор Стратилат”.Традицията е спазена, сподели г-н Диев – при всяко мое завръщане в родното място, моето семейство, заедно със сестра ми и зет ми – Сийка и Красимир Букови, и майка ми Руска Диева даряваме благословен курбан за здраве и благополучие.

Петър Диев от 23 години живее в Канада – град Калгари, провинция Алберта.От родната му страна го дели разстояние, което преодолява за 10 часа и 30 минути със самолет. Обикновено всяко лято взема полета от Калгари до Франкфурт за 8 часа и 30 минути и следващ – Франкфурт до София – 2 часа.Щом пристигне, бърза да посети храма, защото е вярващ и редовно се черкува. За негов късмет, в Калгари има две източноправославни църкви – гръцка и сръбска, които посещава в събота и неделя. Но на сърцето му е родният храм, затова освен благословените ястия, дарява средства за желязната ограда на извора Свети Иван.

Животът в чужбина е калил райковеца, който стъпка по стъпка се утвърждава в частния бизнес. „Не беше лесно и беше трудно”, споделя той, но предпочита да живее в Канада, защото е социална, подкрепя емигрантите и стимулира раждаемостта . Тук създава и свое семейство – съпруга Фани, дъщеря Руслана, зет Арон, внук Теодор и очаква второ внуче. И него го мъчи носталгията, но я надделява, като гледа само българска телевизия и слуша само българско радио.

По душа и сърце Петър си е все същият – любимец на съкварталците си – интелигентен, непринуден, щедър, доверчив, находчив и добронамерен.

Сийка КЕТЕВА

dieva

cyrch

Вирни се горе