Какво време ни очаква през май?!

Какво време ни очаква през май?!

Тази година се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса. Това съобщиха за БТА от Отдела "Метеорологични прогнози" на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през май в България.

Тази година през май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първите десет дни на май температурите ще са по-ниски от обичайните за месеца

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните за месеца. Най-хладно ще бъде в началото на май. Тогава ще има и валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, на повече места в Западна и Централна България. През втората половина от десетдневието времето бавно ще се затопля.

По-малка ще е вероятността за валежи около 13-15 май, а интензивни дъждове се очакват в периода 16-18 май

През второто десетдневие на май и през първата половина на третото - температурите ще бъдат близки до обичайните. През повечето дни въздушната маса ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици. Повече слънчеви часове ще има сутрин.

По-малка е вероятността за валежи около 13-15 май, а през периода 16-18 май има относително голяма вероятност да се създадат условия за по-интензивни валежи.

През последните дни от месеца тенденцията е температурите постепенно да се повишават, а атмосферата да се стабилизира, прогнозират синоптиците от Отдела "Метеорологични" прогнози в НИМХ.

Вирни се горе