Какво трябва да знаем за кафе капсулите?

Какво трябва да знаем за кафе капсулите?

Една от любимите ни напитки сутрин – кафето, можем да си приготвим по различни начини. Някои предпочитат еспресо, други харесват капучино, а трети са любители на лате или някоя друга напитка. Каквото и кафе да обичаме обаче, важно е да бъде максимално ароматно, вкусно и времето за приготвянето му да е кратко. Когато времето ви е ограничено, кафето в капсули е чудесно решение. Само трябва да си изберете подходяща кафе машина за капсули и ще можете да приготвите бързо различни напитки. Това е все по-популярен и модерен начин за направата на вкусна напитка, без да се налага да мелите кафе, а приготвянето не отнема и минута.

Какво представляват кафе капсулите?

Капсулите с кафе представляват малка порция от изпечено, смляно и пресовано кафе, което е запечатано в малки контейнери. Поставена в машината, капсулата не трябва да се отваря, защото машината се заема с всичко.

Капсулите могат да бъдат изработени от материали като:

Алуминий

Алуминиевото фолио предпазва напитката от неприятен аромат.

Пластмаса или полимери

Пластмасата, от която са изработени, е висококачествена и някои от тях могат да се използват многократно.

Комбинация от полимер, алуминиево фолио и пресована целулоза

Стените им са от най-простите полимери, като съдържат и алуминий.

Много производители предлагат биоразградими кафе капсули без алуминий и по-малък въглероден отпечатък от другите. Те са направени от възобновяеми ресурси и компостируеми на 100%.

Теглото на кафето в капсулата е от 6 до 9 г и зависи от формулата на напитката. Обикновено са определени такива пропорции, че всяка капсула е достатъчна за една чаша кафе.

Относно калорийното съдържание, трябва да знаете, че в 100 г продукт има 287 калории, а това означава, че в една капсула, в зависимост от сорта кафе, има между 20-30 ккал.

Производителите днес предлагат над 15 вида капсули кафе, които се различават по вид, съдържание на кофеин, сила на напитката и аромат. Може да си приготвите и горещ шоколад, а дори и чай от капсула.

Как става приготвянето на кафе от капсула?

Капсулите, съдържащи кафе, трябва да имат херметически затворено капаче. В машината те се разполагат в специално отделение, което се намира между двата филтъра. Понеже капсулата е пробита от двете страни, от едната под високо налягане от 10-20 бара се подава топла вода, а от другата излиза готовата напитка.

След употреба еднократните капсули се изхвърлят, а ако са за многократно използване, се запазват за следващия път. Може да се използват около 30 пъти.

Какви са предимствата на кафе капсулите?

*[https://www.breaktime.bg/kafe/kafe-v-kapsuli/][��апсулите с кафе] са за предпочитане, особено при забързано ежедневие и предлагат много предимства:*

Съдържат точно премерено количество кафе, едно и също всеки път, когато сме го приготвили. Така отпада нуждата от измерването му;

Предоставят винаги еднакъв аромат и вкус, като машината поддържа количеството вода и нагряването;

Приготвянето на кафе от капсули става бързо и лесно след определяне на необходимите параметри;

След употребата им не се налага измиването им, както и машината;

Процесът на приготвяне на кафе от капсули е почти безшумен.

При избора на капсули трябва да се обръща внимание и на марката, защото може да не са съвместими с вашата кафе машина. Закупуването им става или заедно с уреда, или от специализиран магазин за [https://www.breaktime.bg/kafe/][к��фе].

Кои са най-популярните капсули за кафе машини?

Много производители на кафе машини произвеждат и капсули. Някои брандове създават няколко вида капсули само за своите машини. Други предлагат капсули, които могат да се използват и с други системи. Избирайки капсули, трябва да предвидите дали те ще бъдат съвместими с вашата кафе машина.

Капсули за Lavazza

Капсули като Doncafe с блендове Aromatico, Cremoso, Intenso са 100% Арабика с различни нотки на фин шоколад, сладко-горчив вкус и богати аромати. Съвместими са със системата Lavazza Blue 951 и Lavazza Blue 1100.

Капсули за Nespresso

Производителите на кафе машини с тази марка имат голям асортимент от капсули – 16 вида, включително и еспресо 7 вида. Техните капсули са универсални и са подходящи и за машините Delonghi, Krups и др. Подлежат на рециклиране.

Капсули на Dolce Gusto

Те са едни от най-популярните кафе капсули и са около 14 вида. Могат да се използват и с машини Delonghi. Макар че Nestle произвежда капсулите Nespresso и Dolce Gusto, системите им са различни и не можете да използвате Nespresso в машина на Dolce Gusto и обратно, въпреки че можете да намерите и адаптери.

Сред добрите кафе машини за най-популярните капсули на Dolce Gusto са Circolo, Mini Me, Esperta и др. Най-важното е да не използвате капсули, които са неподходящи, защото не само напитката ви ще бъде некачествена, но може да увредите и машината си.

От времето на първото произведено капсулно кафе Nespresso на Nestle през 1998 г. до днес този нов начин за приготвяне на кафе е претърпял голямо развитие. Запазените вкусови и ароматни качества на кафето в капсулата, както и лесното му и бързо приготвяне са добри доводи да се снабдите с подходяща машина за дома или офиса. Така няма да са ви нужни други уреди, за да си приготвите кафе и да му се насладите в моментите на релакс.

Вирни се горе