Какво става с автомобила, ако има проблем с водната помпа?

Какво става с автомобила, ако има проблем с водната помпа?

Правилното охлаждане на двигателя на автомобила е важна част от нормалното функциониране на превозното средство. Всякакви нарушения в тази посока могат да доведат до сериозни технически неизправности и нужда от скъпи ремонти. Каква част заема от това водната помпа и какви са проблемите при нейната повреда?

Как да се грижим за автомобила си, за да избегнем проблем с водната помпа

Нейното предназначение е да върти охлаждащата течност, за да гарантира нейната оптимална температура и възможност за правилно охлаждане на дизеловия или бензинов двигател. В основата обикновено стои чугунен или алуминиев корпус, всмукателен и смукателен клапан, както и ос, върху която е поставена работната турбина. Тя е с множество лопатки за лесното и ефективно задвижване на течността в системата.

Повредата на моторната водна помпа може да доведе до прегряване и необходимостта от основен ремонт. Ето колко е важна правилната поддръжка на този компонент. От конструктивна гледна точка, работният механизъм е изключително прост и при правилна експлоатация, рядко се налага намеса и смяна. Нейното задвижване става посредством предаване на въртящия момент на ангренажния ремък или веригата.

Какви са признаците за неизправност

Признаците за неизправности са:

  • изтичането на охлаждаща течност – причина може да е изпускането на уплътнението между блока на двигателя или проявена небрежност от страна на майстора при монтажа;

  • възникване на температурни колебания в течността – най-често наблюдавани са на арматурното табло, където стрелката ви уведомява. Признак е и редовното прегряване и загубата на мощност на двигателя;

  • идващ от водната помпа шум – обикновено се появява при разпадане на отделните компоненти и по-често на лопатките на работната турбина. Шум може да възникне и при повреда на лагера. Тя настъпва при прекалено натегнат ангренаж и повишеното натоварване, което оказва.

Изгарянето на водната помпа може да доведе до завиране на охлаждащата течност и блокиране на двигателя. За правилната поддръжка и намаляване на вероятността от повреда, препоръките са за редовна смяна на антифриза, поради промяната в характеристиките му при продължителен престой.

При проблеми и нужда от смяна, препоръките на онлайн магазин Top Car са за пазаруване от специализираните търговски обекти за резервни части. Това гарантира високо качество на продуктите, отлични цени, осигуряване на пълен комплект с необходимия ангренажен ремък и професионално съдействие при избора и поръчките.

Вирни се горе