Какво ще е времето през февруари?

Какво ще е времето през февруари?

До минус 5 градуса на термометрите сутрин

Февруари, познат на българите като Малък Сечко, настъпва с температури над нормата, но и със снеговалежи.

Въпреки че средните температурите в месеца ще са по-високи от януарските в Северна България и високите полета, те ще са близки до нулата, а в южните райони средната месечна температура ще бъде +3, 4 градуса.

Утрото ще бъде студено и минималните температури ще са отрицателни, като средните за месеца ще бъдат между -5 и 0 градуса. Очакваното отклонение на средните температури в страната ще е между 2 и 3 градуса, а в Югоизточните райони до +4.

Във валежно отношение – месецът ще бъде с количества до два пъти над нормата. След дъждовния 1-и февруари през първите десет дни ще бъде топло със сутрешни мъгли и слънце следобед.

По планините ще бъде слънчево и топло за сезона. Второто десетдневие ще започне с валежи от дъжд. Те ще бъдат бързо забравени и от 12-и до 15-и ще бъде топло и сухо и предимно слънчево. На 16-и ще вали сняг, а от 17-и до 19-и февруари температурите чувствително ще се понижат.

Показанията на термометрите сутринта ще отбелязват -15,-10 градуса, през деня в южните райони ще достигат едва 0. През повечето дни от третото десетдневие има голяма вероятност за валежи от сняг.

На 21-и ще превали слабо сняг. Нови валежи от сняг ще има от 23-и до 27-и. След временно отслабване на валежите на 27-и, отново на 28 ще се усилят, като в Рила и Пирин ще паднат значителни количества. Валежите ще бъдат от мокър и тежък сняг.

През втория месец на годината денят нараства от 9 часа и 59 минути в началото на месеца до 11 часа и 11 минути в края. На 18 февруари в 21 часа и 26 минути Слънцето влиза в зодиакалния знак Риби.

Вирни се горе