Какво се случи с линковете към сайтовете на АЕЖ във Фейсбук

 Какво се случи с линковете към сайтовете на АЕЖ във Фейсбук

В последния работен ден на миналата седмица хиляди български потребители започнаха да получават съобщения, че Фейсбук е премахнал публикации, които са споделили. В общия случай беше трудно да се установи кое точно съдържание е премахнато, но според получените нотификации съображенията за сваляне бяха свързани с киберсигурност, политика за личните данни или спам.

Много хора решиха, че случващото се е заради организирано масово докладване. Екипът на АЕЖ получаваше по няколко съобщения за премахнати публикации в минута. И бързо установихме, че се свалят постове, които съдържат линкове към уебсайтовете на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ – България), на платформата за проверка на факти Factcheck.bg, на Scoolmedia.com – национална платформа за ученическа журналистика, и платформата за обучения Media Lab.

Тъй като много хора и организации съобщаваха за сходен проблем, в началото беше трудно да се установи дали той засяга само нашите сайтове, или е по-генерален и засяга и други. След редица проверки и събиране на информация по конкретния казус успяхме да локализираме проблем, свързан само с показването на нашите сайтове във Фейсбук. Още към 11 ч. на 21 септември, около час и нещо след началото на проблемите публикациите с линкове към Factcheck.bg се възстановиха и не се наблюдаваха нови сваляния на тяхно съдържание.

Не така обаче стоеше въпросът с останалите сайтове. Премахването на линкове към тях продължи още 24 часа и Фейсбук изтри почти всичко споделяно някога от сайтовете на АЕЖ. Фейсбук отказваше да позволи публикуването на нови постове с връзки към нашите сайтове.

Сканирането на сайтовете от техническия екип на АЕЖ и от хостинг компанията показа наличие на съмнителен плъгин за WordPress (платформата, която ползват сайтовете). Плъгинът е бил качен на сайтовете на 17 септември и по мнение на специалисти по киберсигурност – той е вероятната причина за проблемите с Фейсбук. Към момента не може да се установи дали става дума за обикновена атака със зловреден софтуер, или за целенасочена такава, която би имала връзка с дейността и позициите на Factcheck.bg и Асоциацията на европейските журналисти – България.

След премахването на плъгина, всички сайтове бяха сканирани от хостинг компанията. Сканиране бе направено и от екипа, който отговаря за поддръжката на сайтовете. Не бе открито съмнително съдържание или вируси, които биха могли да засегнат сигурността на потребителите.

Екипът ни беше в постоянна комуникация с представители на МETA с цел своевременно решаване на проблема. Вечерта на 22 септември ограниченията върху споделянето на линкове от сайтовете на АЕЖ във Фейсбук бяха премахнати и изчезналото съдържание започна постепенно да се възстановява.

Тепърва предстои да изясним официалната позиция на компанията META относно връзката между проблема със сайтовете и ограничаването на възможността на споделяне от тях и дали това има връзка със сходни проблеми, случили се с потребители на платформата в други части на света.

В нито един момент възможността за достъп до сайтовете в други платформи, търсачки и браузъри не бе ограничена. Сайтовете се отваряха нормално и сканирането им с онлайн инструменти и антивирусни програми не показваше заплаха за потребителите.

Благодарим на всички, които помогнаха за решаването на проблема. Използваме случая да напомним, че миналата седмица дадохме началото на новата платформа Media Lab, която събира на едно място всички обучителни инициативи на организацията. Първото обучение, с което откриваме платформата, е интензивен курс по разследваща журналистика „От визия към въздействие“ с фокус върху разкриване на трансгранична корупция и организирана престъпност. Той ще се проведе рамките на два уикенда – 14-15 октомври и 25-26 ноември 2023 г. Обучението е съвместна инициатива на АЕЖ-България и Investigative Reporting Lab, иновативен разследващ колектив от Северна Македония и официален партньор на OCCRP (Проект за отразяване на организираната престъпност и корупцията).

Вирни се горе