Какво представлява автомобилната турбина и какво прави? Защо се поврежда?

Какво представлява автомобилната турбина и какво прави? Защо се поврежда?

Турбината е устройство, което се използва в автомобили с дизелови и бензинови двигатели за увеличаване на мощността на автомобила, без да се изразходват други важни ресурси. Същността на турбината се състои в използването на специални лопатки, които изтласкват потока от изгорели газове към цилиндрите, като по този начин увеличават мощността на двигателя.

До изобретяването на турбината мощността на двигателя се постигаше чрез увеличаване на обема на цилиндрите. В същото време автомобилът изразходваше много гориво, което беше доста скъпо, а и не беше екологично. С появата на турбината това остана в миналото, давайки ни възможност да пестим бензин и да запазим въздуха възможно най-чист.

turbo

Снимка на автомобилна турбина - > www.rexbo.bg

От какво се състои турбината, как работи и какви са видовете турбини

Устройството за увеличаване на мощността на автомобила има следния вид: към ротора са прикрепени две части, подобни на къщичка на охлюв: охлювът на турбината и охлювът на компресора. Едната съдържа турбинното колело, а другата - компресорното колело, като и двете имат лопатки. Всички части на турбината, поради високотемпературната среда, са устойчиви на топлина.

От какво още се състои една турбина? Пълен списък:

  • корпуса;
  • самата турбина;
  • компресор;
  • ротационен блок;
  • тръбопроводи;
  • лагери;
  • междинен охладител;
  • байпасен клапан;
  • изпускателен клапан.

Турбината извлича енергия от отработените газове посредством вал, въртящ се с висока скорост, като използва механизми за принудителна тяга. Те се предлагат в различни форми:

  • механични;
  • с турбокомпресор;
  • електрически.

Как да разбера дали има проблем с турбината?

Турбината принадлежи към типа части, които рядко се повреждат, но не трябва да пренебрегвате професионалната диагностика на това устройство. Проверката на турбината от професионалисти е скъпа и отнема много време, тъй като механизмът трябва да бъде напълно разглобен, за да се разбере правилно проблемът. За да разберете дали има смисъл да закарате автомобила в автосервиз само заради турбината, има няколко признака, че това устройство не работи правилно.

  1. Вслушайте се в двигателя, който не е загрят. Свистенето, шумовете и другите неразбираеми звуци най-вероятно показват неправилно функциониране на турбината.

  2. Анализирайте промените в скоростта на автомобила, когато той е загрет. Ако плавността се нарушава при ускоряване или бавно ускоряване, е повече от вероятно да има неизправност на турбината.

  3. Наличието на бордови компютър значително улеснява нещата. Бутонът "проверка на двигателя" ще светне на арматурното табло, ако турбината не е в изправност.

Определено всяка повреда в механизма за подаване на мощност може да бъде отстранена. Изключение правят случаите, когато компресорът или лопатките на турбината са разрушени. Тази повреда е много по-трудна за отстраняване и експертите препоръчват да се смени цялото колело, но можете да смените само повредените лопатки. В този случай колелото може да се повреди отново след неопределено време.

Текст на връзката

Вирни се горе