Какво представлява антифризът. Кога и как да го сменяте. Какви са проблемите с антифриза?

Какво представлява антифризът. Кога и как да го сменяте. Какви са проблемите с антифриза?

Като начало нека да разберем какво представлява антифризът. Това е общо наименование на течностите, които не замръзват при ниски температури. В автомобилната индустрия това е наименованието на антифризната течност в охладителната система на двигателя.

Предназначението на антифриза е да предпазва двигателя от кипене и да предотвратява повреждането на частите на силовия агрегат от разширяването на течността, когато тя замръзне. По правило антифризите за автомобили се състоят от:

  • смес от дестилирана вода (около половината от състава);

  • етилен или пропиленгликол (най-простите двусимволни алкохоли, които предотвратяват замръзването);

  • добавки, които придават на антифриза антикорозионни, антипенни и флуоресцентни свойства.

Последното е необходимо, за да се улесни откриването на изтичането на техническата течност.

Как да изберем антифриз

Различните марки антифриз имат съответно различен срок на годност, посочен, както и датата на производство, върху опаковката. В същото време "жизненият цикъл" на "охлаждащата течност" се определя от производителя на автомобила. Например за някои модели на General Motors, Volkswagen Group, Mazda и Renault жизненият цикъл съответства на определения експлоатационен живот на автомобила. На антифриза в повечето модели на Mercedes-Benz е даден петгодишен живот, а на BMW и Mitsubishi - четиригодишен. Някои автомобилни производители също така "обвързват" живота на антифриза с пробега. Препоръките варират от 75 000 км до 250 000 км.

Ясно е също така, че посоченият срок на годност пряко зависи от формулата на антифриза. Например, повечето бюджетни течности G11 имат минимален пакет добавки, така че срокът им на годност е само две-три години. От друга страна, по-скъпите формули от клас G12 и G13 гарантират безпроблемна употреба в продължение на 10 и повече години.

Гореспоменатите допустими отклонения обаче не отчитат такъв важен параметър, като интензивността на експлоатация на автомобила. В същото време при кабинни автомобили, експлоатирани в тежки условия (планински терен, постоянна работа на двигателя под товар, изключително ниски и високи температури на въздуха), срокът на експлоатация на антифризния агент трябва да се преразгледа в посока на радикално намаляване. Общата препоръка е тази техническа течност да се сменя на всеки 60 хил. км пробег или на всеки три години.

Какво ще се случи, ако пренебрегнете тези препоръки и експлоатирате автомобила си в тежки условия?

Отговорът е очевиден - съставът бързо ще се влоши. А именно неработещите добавки ще започнат да провокират корозия и отлагания по стените на каналите на охладителната система. В резултат на това ще започне процес на "изяждане" на метала и запушване на най-тесните канали. В първия случай ще пострада цилиндровата глава, а във втория - ще се увеличи рискът от прегряване на двигателя.

Ако се работи с битови условия, най-малкото, което може да се случи, е дупка в радиатора. Освен това, заради продуктите на корозията термостатът може да "забие", елементите на помпата да се разрушат, а каналите на радиатора и двигателя да се запушат. Между другото, този процес на разграждане може да се проследи визуално.

Цветът на антифриза може да не се променя (в повечето случаи производителят дава такъв или онакъв оттенък на течността по искане на конкретна марка автомобил). Започналата корозия обаче ще се прояви с невзрачни ръждиви отлагания в резервоара на разширителя. Между другото, ако дълго време не сменяте антифриза, той става вреден и за гумените дюзи. В такъв случай в резервоара за удължител отново ще видите трудно представим тъмнокафяв състав с черни люспи.

Какво да правите, ако откриете такъв "коктейл" в разширителния резервоар? Ако не се наблюдават течове на антифриз и моторно масло, ще трябва да промиете цялата охладителна система и, разбира се, да смените антифриза. И между другото, препоръчително е да промивате системата при всяка планирана подмяна на охлаждащата течност, особено при промяна на класа на антифриза. Промиването се извършва с чиста вода, за предпочитане дестилирана, или с разтвор, който съдържа 80% вода и 20% антифриз. Процедурата по промиване и смяна на охлаждащата течност трябва да се извършва на студен двигател, за да се предотвратят изгаряния.

Когато избирате антифриз, препоръчваме да обърнете внимание на следното. Изберете висококачествен антифриз от клас G12 и G13, с възможно най-дълъг експлоатационен живот. Също така вземете предвид предписаната температура на замръзване на антифриза. Оптималната температура е от -40 градуса С до -50 градуса С. Антифризът с точка на замръзване (-60С) е по-подходящ за северните региони, но съставът му за стандартна експлоатация е твърде концентриран. Такава техническа течност ще способства за корозионна активност и агресивно въздействие върху гумените елементи на охладителната система.

Съвети за използване на антифриз - https://www.avtochastionline24.bg/antifriz

https://manager.bg/avtomobili/zasto-trabva-da-se-smena-ohlazdastata-technost-navreme

Вирни се горе