Какво енергоспестяващо отопление да използваме през зимните месеци? 4 съвета

Какво енергоспестяващо отопление да използваме през зимните месеци? 4 съвета

Търсенето на енергийно ефективно решение за отопление на дома през зимните месеци е основен приоритет за много домакинства днес. Топлината и уюта у дома следва да са осигурени, но не на каква да е цена, тъй като това може да окаже редица негативни последици по отношение на семейния ви бюджет.

Днес на пазара се предлага широко разнообразие от отоплителни уреди, между които бихте могли да избирате. Тук ще се фокусираме върху качествата на 4 от тях, като споделим накратко техните плюсове и минуси, изхождайки най-вече от фактора енергоспестяване.

Инверторни климатици и мултисплит системи - категоричен лидер по отношение на енергоспестяване

Съвременните климатици и станалите популярни напоследък мултисплит климатични системи са сред най-предпочитаното отопление у нас. Климатиците ви дават удобството едновременно да отоплявате жилището си през зимата, а и да го охлаждате през лятото.

Климатиците са изключително компактни електроуреди, а мултисплит системите дават възможност за още по-практичен начин да отоплявате цялото си жилище с няколко климатични панела.

Инверторните климатици са една от най-добрите инвестиции, които можете да направите днес. Ефективни и едновременно с това икономични решения за жилища и административни сгради. Съвременни климатични системи са проектирани така, че да минимизират електрозагубите. При достигане на желаната от вас температура, те продължавам да я поддържат. Този процес е свързан с минимални количества електроенергия.

Важно значение за ефективността при отоплението с климатик имат неговите параметри и най-вече енергиен клас. За да се възползвате от ниски сметки за ток, следва да заложите на висок клас климатични устройства, наред с това да се уверите, че жилището ви е добре изолирано. Следва да съобразите и характеристиките на помещенията, в които ще се инсталира, с тези на уреда, който избирате.

Електрически конвектори - достъпното решение за отопление днес

Един от най-разпространените уреди за отопление, използвани у нас, най-вече заради ниската първоначална инвестиция, с която се отличават. Истината е, че те вършат много добра работа при отопление на не много големи помещения.

Съвременни решения в тази категория могат да ви предоставят търсената икономия през зимните месеци, поради няколко основни причини. Днес повечето модели идват с вграден термостат, който е механичен или електронен.

Термостатът е отговорен до голяма степен за спестяване на разходи за ток при употребата си. Той много наподобява работата на климатика, тъй като при достигане на желаната от потребителя температура, термостатът подава сигнал към конвектора да се изключи. Когато температурата падне под желания минимум, уредът се включва.

Този процес се повтаря, като има за цел да поддържа постоянна температура в стаята ви и едновременно с това да пести. Разбира се, фактори като изолация на жилището, включително наличието на дограма и съобразяване на параметрите на уреда с помещението, са ключови за неговата ефективност.

Лири за баня - комфорт дори и в най-студените дни

Лирите за баня са едни от най-често срещаните отоплителни тела в баните на всеки съвременен дом. Ако по някаква причина в банята ви не могат да се инсталират други електроуреди и/или компоненти за използване на централното отопление, електрическите лири за баня са най-доброто решение.

Освен че се характреизират със срванително ниска клнсумация на електричество, лирите за баня предлагат изключително големи удобства. Те се грижат за топлината на въздуха в санитарния кът, от една страна, а от друга - могат да поддържат хавлиите ви топли.

Алуминиеви или панелни радиатори, в случай че използвате централно отопление

Инсталирането на нови радиатори - част от отоплителните системи на много жилища, е често срещана практика, когато се търси икономия при отоплението. И алуминиевите, и панелните радиатори (изработени от стомана) имат някои основни предимства. Характеризират се с добро топлоотдаване и се предлагат в много и различни размери, което ги прави подходящи за различни по големина помещения.

Вирни се горе