Какво е бъдещето на двете ГКПП в област Смолян?

Какво е бъдещето на двете ГКПП в област Смолян?

Отборът на коалицията от област Смолян продължава усилията. Златоград – Термес ще бъде отворен скоро. Рудозем – Ксанти няма да бъде готов тази година На 24.03.2022г., по време на визитата си в България, транспортният министър на Гърция Костас Караманлис се срещна със своя колега Николай Събев. Освен ключовата тема за газовата връзка, на срещата беше поставен въпросът и за двете ГКПП.

Камбарев повдигна въпроса пред Събев, с което темата успя да намери място в дневния ред на срещата. Хумчев, Руженов и Турналиев подготвиха, от своя страна, министерството на транспорта с нужната информация, която министър Събев представи пред колегата си Караманлис.

На срещата присъстваха още Асен Василев (министър на финансите), Александър Николов (министър на енергетиката), посланикът на Гърция в България и дипломатически гости. По време на срещата, министър Събев многократно заяви, че пропускателните пунктове на територията на област Смолян са от голямо значение за стратегическите транспортни връзки между България и Гърция, туристическия и търговски обмен между двете съседки. Караманлис сподели, че има голяма вероятност дейността на ГКПП Златоград – Термес да бъде възобновена в най-кратък срок, по възможност за предстоящия летен сезон, при спазване на всички противоепидемични мерки. За съжаление ГКПП Рудозем-Ксанти няма да бъде приведен в експлоатация през 2022-ра година. Понастоящем строителните екипи от страна на нашата съседка са ангажирани със завършването на един от свързващите лотовете, а за последния лот предстои да бъде обявена обществена поръчка.

Отварянето на въпросните пропускателни пунктове е заложено като една от основните цели на коалиционния екип в област Смолян, заради което целият екип – Камбарев, Маринов, Хумчев, Руженов, Турналиев работят заедно. Усилията на отбора продължават да бъдат насочени в тази посока!

Вирни се горе