Какво да правим, когато спукаме гума?

Какво да правим, когато спукаме гума?

Когато пътуваме със своя автомобил трябва да сме винаги готови, че съществува да спукаме гума по време на път. Независимо дали става дума за малък или голям проблем, важно е да знаем как да се справим в такава ситуация. В този статия ще разгледаме как се сменя гума и ще няколко варианта за реагиране, ако не успеете да се справите с повредата или тя е довела до по-големи щети.

Когато осъзнаете, че сте спукали гумата, първото нещо, което трябва да направите, е да намалите скоростта си постепенно и да придвижите колата встрани от пътното платно, където да установите проблема и да смените гумата. Съветваме ви да не правите бързи маневри и да не карате прекалено много със спукана гума, защото може да нанесете по-сериозни щети на автомобила - като изкривяване на джанта; проблеми с диференциала и т.н.

Стабилизирайте кола, преди да я повдигнете с крика. Тук е мястото да посочим, че задължително в колата трябва да имате крик - най-добре оригиналния, но и други крикове могат да свършат работа. В противен случай сте обречени на провал и няма да можете да смените спуканата гума и да продължите по пътя си. Поставянето на крика трябва да бъде направено правилно и на обозначените за целта места. Ако толкова са се изтъркали и не се виждат, то поставете крика на най-здравите части на купето. Повдигнете колата до толкова, че гумата да бъде във въздуха и да няма пряк контакт с пътя.

След като осъществите тази манипулация, можете да започнете да развивате болтовете, които държат гумата. Тази част обикновено изисква повече усилия, така че можете също да използвате някои специални инструменти, като ключ или лост, ако е необходимо. Хубаво е да знаете дали имате т.нар. "секретен болт", който може да се развие само със специална глава, с която, ако не разполагате ще имате сериозни проблеми. Няма да успеете да развиете болта и да свалите гумата и със сигурност ще имате нужда от професионална помощ в сервиз!

Но да се върнем на свалянето на гумата. Когато развиете болтовете, след това цялата гума ще се откачи от автомобила и просто трябва да я свалите. Тогава можете безпроблемно да сложите резервната гума на мястото на старата.

След като осъществите смяната на гумата, не забравяйте да затегнете болтовете, преди да тръгнете отново на път. Проверете какво е налягането на резервната гума и ако се наложи я напомпайте, тъй като може с времето, в което е седяла неизползвана да е изгубила няколко атмосфери.

Ако не сте сигурни, че ще се справите със сменяването на гума или просто нямате време и желание да го направите, винаги имате възможността да поискате помощ от професионална пътна помощ. Тази услуга ви осигурява експертни техници, които ще дойдат на мястото на инцидента и ще помогнат в смяната на гумата. И при нужда ще извозят автомобила ви до най-близкия сервиз или паркинг.

Когато сте спукали гумата, няма нужда да изпадате в паника. Следвайки правилните стъпки, можете лесно да смените гумата на автомобила си и да продължите пътуването си. Ако нямате възможност да го направите сами, винаги можете да се доверите на доверена пътна помощ, която ще ви помогне да решите бързо ситуацията!

Вирни се горе