Какви са различните видове високоговорители?

Какви са различните видове високоговорители?

Дори и с добър [https://www.prosound.bg/PRO-AUDIO-PROSOUND-BG/govoriteli][��оворител] , не можете да очаквате нито един високоговорител да издава перфектно балансиран звук в целия звуков спектър на звука. За производството на високи честоти двигателният елемент трябва да е малък и лек, за да може да реагира бързо на подадения сигнал.

И така, има три основни типа високоговорители, които произвеждат различни видове звук: басове, високоговорители и средни честоти. Най-често и трите вида високоговорители са монтирани в един шкаф, но можете да ги намерите и в дискретни заграждения. Конвенционалните високоговорители използват високоговорители, за да преобразуват електрическите сигнали във физически вибрации, така че да можете да чувате записаните звуци. Размерът диктува честотата, защото за да се получат вълни с по-висока честота, диафрагмата трябва да вибрира по-бързо. В голям конус е по-трудно бързо да се движи диафрагмата. По същия начин би било твърде трудно да се вибрира малък високоговорител със скорост, достатъчно бавна, за да се създадат нискочестотни звуци, произведени от бас.

Стандартен бас:

Стандартният високоговорител произвежда честоти от 20 Hz до 2000 Hz (2 kiloHertz, или 2 kHz). Басовият говорител често се характеризира с басов звук, който идва от нискочестотната синусоида.

Субуфер:

Субуферите са способни да произвеждат тонове под 200 Hz само в потребителските системи. Те се състоят от един или повече басове, често монтирани вътре в дървено заграждение. Въпреки че човешкото ухо може да приеме честота само до 12 Hz, субуферите, работещи на по-ниски честоти, могат да се усещат само ако не се чуват. Субуферите са най-честото допълнение към потребителската настройка на високоговорителите. Обикновено се поставят в собствена изолирана кутия и издават нисък звук, който просто не можете да получите със стандартните басове.

Мидуфер:

Мидуферите са в диапазона 200 Hz -5 kHz. С такъв широк честотен диапазон, този високоговорител ще произвежда звук с най-добро качество от 500Hz-2kHz и ще започне да се влошава в двата края на спектъра.

Ротационен бас:

Въртящият се басов високоговорител е басов високоговорител, който използва гласова намотка, за да променя височината на набор от лопатки на вентилатора , вместо да използва коничната форма. Тъй като стъпката на лопатките се променя от аудио усилвателя, необходимата мощност е много по-малка от тази на конвенционалния субуфер. Те също така са много по-добри в създаването на звуци много под 20Hz , под нормалното ниво за човешкия слух, способни да произвеждат честоти до 0Hz чрез компресиране на въздух в херметична стая.

Говорители за средни честоти

Средночестотните високоговорители са проектирани да се справят със “средния” диапазон на спектъра, който е между 500Hz и 4kHz. Това е може би най-важният честотен диапазон поради повечето звукови звуци, като музикални инструменти и човешкия глас, срещащи се там.

Източник: [https://muzikalen.bg/][muzikalen.bg]

Вирни се горе