Каква е историята на китарата?

Каква е историята на китарата?

Историята на китарата и нейното развитие е една мистерия, въпреки множеството изследвания и предположения на учените. Има много музикални инструменти , които биват смятани за предшественици, но нищо не е сигурно.

От Ренесанса до модерното: направата на китарата

Още през Средновековието (от VII в. Сл. Н. Е.) Маврите донесли на Иберийския полуостров ориенталската лютня „El Oud“. Инструментът се радва на голяма популярност в средновековна Испания и е адаптиран към изискванията на съвременната местна музика.

Терминът гитара се появява за първи път през 13 век . Прави се разлика между испански и мавритански звуци и между външния вид на двата инструмента:

•Guitarra latina: кръгло тяло, наклонено отгоре; къса шия с ладове; четири струни

•Guitarra morisca: удължено, овално тяло; дълъг врат; три струни

В началото на Ренесанса, от една страна, самата музика се променя, от друга страна, техническият прогрес оказва влияние и върху производството на инструменти.

Вихуела

Докато китарата се смята за инструмент на хората, Вихуела (вероятно създадена по същото време) е особено популярна в аристократичните дворове. В сравнение с лютнята, вихуелата има плоско тяло , но има същия дизайн на струните. Прави се разлика между Вихуела де Мано , в която са „изтръгнати“ струните, и Вихуела де Арко , на която свири с лък. И двете са нанизани с шест двойки струни, но имат различен дизайн:

•Вихуела де Мано: форма на тялото с талия; кръгла звукова дупка в средата

•Vihuela de Arco: фигура 8 с ясни вдлъбнатини; Странично две извити, подобни на процепа звукови дупки

Докато Vihuela de Arco може да се разглежда като пряк прародител на цигулката, Vihuela de Mano може да се разглежда като стъпка в развитието на китарата , но не и като предшественик.

Смята се, че днес, поради тяхната крехкост, са останали само 3 автентични вихуела де мано , 2 от които са в Париж (Музей Жакмарт-Андре и Музикален музей), а един е в столицата на Еквадор, Кито.

Източник: https://musicshopbg.com/

Вирни се горе