Как стартира Scalefocus в България?

Как стартира Scalefocus в България?

Историята научете от смолянчанина Виктор Билянски, съосновател на българската технологична компания

Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

Как стартира Scalefocus в България, научете от Виктор Билянски, съосновател на българската софтуерна компания.

Как стратира Scalefocus в България? Какви бяха първите проекти, клиенти, задачи?Компанията стартирахме през 2012 петима основатели с амбицията да създадем голяма международна ИТ компания. Винаги сме имали много разнообразни проекти и технологии, което продължава и до днес. В момента изпълняваме над 200 проекта с разнообразни технологии.

Един от първите ни клиенти беше телеком в Беларус, за който правихме интеграция на дейта уеърхаус и уилинг система.

Нашият първи офис беше в сградата на „Доверие“ на ул. „Тинтява“ 13. Простираше са на около 150-200 кв.м, а екипът се състоеше от 10-15 души. Офисът ни много бързо утесня и се преместихме в Galaxy Trade Center на „Шипченски проход“. И две години по-късно се преместихме в Capital Fort на „Цариградско шосе“.

Кой беше човекът зад идеята за стартиране на компанията?

Не бих казал, че има конкретен човек зад тази идея. По-скоро компанията беше създадена в резултат на това, че петима амбициозни мъже искат да правят нещо голямо и значимо в ИТ сферата в България.

Как избрахте името?

Доста мислехме по темата. Първо, искахме да е домейн, който завършва с „com“. Това е предпочитан избор за повечето компании. Второ, искахме да бъде нещо, което отговаря на нашите амбиции. Scaleability, или това компанията да се разраства, беше заложено в ДНК-то ѝ още от самото начало. Затова думата Scale присъства в името. От друга страна, знаем, че за да се постигат добри резултати, трябва да има фокусиране във всяко едно нещо, което правиш. И съчетанието между Scale и Focus отговаря напълно на нашите виждания как трябва да се развива една компания и какво трябва да прави. Така двете думи, взети заедно, формираха името на компанията.

С какви технологии работехте в началото?

Първите технологии са същите, които продължаваме да използваме и до днес – Java, .NET, Web services, Front-end… Това не се е променило значително. В момента, разбира се, използваме и много други нови технологии в компанията.

Какви бяха първите служители?

Първоначално в компанията работехме трима от основателите. След това успяхме да привлечем много силен екип, голяма част от който продължава да работи в компанията и до днес. Първите служители бяха архитекти, ръководители на екипи. Екипът се състоеше от колеги, с които бяхме работили и преди. Познавахме се много добре. Знаехме, че това са правилните хора с правилните амбиции и майндсет, които ще ни помогнат да развием компанията. И за щастие, се оказахме прави.

Кои бяха най-големите трудности в началото?

Най-голямата трудност в началото за нас, като компания без история и без референции, беше да намерим клиенти. Другото предизвикателство беше да привлечем хора в екипа с правилната амбиция.

Какво представлява компанията днес?

Ние винаги сме си поставяли големи цели. За мен това е много важно, защото човек е толкова голям, колкото големи са неговите мечти. Хората и работната атмосфера са нещата, с които най-много се гордеем. Мисля, че няма по-хубаво от това човек да работи с позитивни и амбициозни хора, с които заедно да постига успехи и резултати.

Днес Scalefocus е голяма компания с над 850 служители. Имаме офиси в много градове в България, включително и в Северна Македония. Там офисите продължават да се развиват успешно и искаме да продължим с нашата международна експанзия. Работим усилено върху това, така че очаквайте положителни новини в тази насока.

Вирни се горе