Как да се повиши информираността за ваксинирането дискутираха на работна среща в областна администрация

Как да се повиши информираността за ваксинирането дискутираха на работна среща в областна администрация

Работна среща с представителите на общините в област Смолян, РЗИ и държавни институции проведе днес областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. Срещата бе по инициатива на РЗИ-Смолян във връзка с нуждата от повишаване на осведомеността на гражданите за ваксините срещу COVID-19 и разширяване имунизационния обхват на населението в област Смолян. „Към момента има достатъчно ваксини от всички видове. Каналите за ваксиниране са много, във всяка болница, както и в РЗИ, но идеята е да се получи информация, чрез кметове и кметски наместници, дори и до най-малките населени места, че РЗИ могат на място, след предварително изготвен график, да извършат ваксинация. Всички знаем, че ваксинирането е доброволен акт и никой на сила няма да кара някой да бъде ваксиниран, но една разяснителна кампания ще бъде полезна. Всеки повод за събиране на повече хора трябва да бъде използван за разяснителна кампания сред населението“, заяви областният управител Стефан Сабрутев.

От РЗИ информираха, че от началото на ваксинационния процес до 31 май, са поставени общо 17 777 дози ваксини и са обхванати 10 357 лица. При 7 557 лица ваксинационния процес е приключен, което представлява 7,42% от населението. По този показател област Смолян е на десето място в страната. Възрастовото разпределение на ваксинираните лица показва, че най-голям е дял имат лицата във възрастовата група между 60-69 години-31%. Имунизациите се извършват от имунизационни кабинети, разкрити в почти всички общини и от ОПЛ. Интензивна имунизационна дейност извършва кабинетът на РЗИ, където са приложени 3 146 ваксини. Организират се и зелени коридори, като има наличност от всички предлагани ваксини. Най-много са поставените дози ваксини в пунктовете за ваксинация и джипитата в общините Смолян, Златоград, Неделино и Чепеларе. Значително по-малък интерес се регистрира в общините Доспат, Рудозем и Мадан. Въпреки достатъчното налични и достъпни ваксини се забелязва спад при ваксинацията. През месец април поставените дози са 2 919, а през месец май -2 172. В тази връзка от РЗИ предложиха на кметовете и институциите да бъдат предприети допълнителни мерки за ускоряване темповете на обхващане на населението ваксини. Акцент бе поставен върху разяснителната кампания за ползите от ваксините като изключително важно средство за защита срещу COVID-19.

„ За повишаване информираността и доверието към ваксините ще разчитаме най-много на личните лекари и би било добре те да бъдат по-активни“, заяви главният секретар на РЗИ-Смолян Емилия Кафеджиева. Тя припомни, че мобилният кабинет за ваксинация към здравната инспекция работи активно и може да бъде използван за извършване на ваксинации в отдалечени места, при събрана група от хора, изявили желание да се ваксинират. Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ д-р Сийка Чернева посочи, че ваксината е препоръчителна и има пожелателен характер, но хората трябва да осъзнаят необходимостта от ваксинирането. „Наличието на антитела не е противопоказание за ваксиниране, защото препоръката на националния ваксинационен щаб е, че можеш да се ваксинираш три месеца след боледуването“, каза д-р Чернева. Представителите на институциите и общините отчетоха факта, че все още сред хората има притеснение относно ваксинирането и неяснота относно вида на ваксината, подходяща за тях. Много жители на областта са се срещнали с вируса и са изградили антитела и отлагат ваксинирането във времето. Спадът на заболяваемостта също кара хората да си мислят, че заразата е преминала. Всички тези фактори влияят негативно на процеса на ваксиниране. В тази връзка от РЗИ призоваха кметовете да съдействат, освен с разяснителна кампания, с предоставянето на информация за лица, които искат да се ваксинират, включително и в големи колективи и фирми, които са на тяхна територия. Ваксинацията, която се извърши от мобилен екип на РЗИ е напълно безплатна.

Вирни се горе