Как да разберем дали носачите са за смяна?

Как да разберем дали носачите са за смяна?

Носачите са част от окачването и играят изключително важна роля както за комфорта, така и за безопасността на пътниците по време на пътуване. Най-общо казано, те са свързващи колелата и каросерията елементи, благодарение на които не усещате вибрациите от движението на колелата и се чувствате комфортно в автомобила.

Какво представляват?

Казано съвсем простичко, [https://nasauto.bg/nosach.html][��осачите ] са вертикално люлеещи се пръти от изтеглена ламарина, които се движат напречно на движението на автомобила. Състоят се от шарнири, гумено – метални или гумени втулки, болтове, гайки и други. Това е и причината при повреда специалистите да съветват да се сменя целия комплект. Обикновено тези автомобилни елементи се използват при независимо окачване и могат да бъдат горни и долни.

Какви са точните функции, които изпълняват?

Тези на пръв поглед незначителни компоненти на окачването изпълняват не една, а две функции: направляваща и поддържаща. При първата те разпределят правилно силите, които идват от движението на колелата, докато при поддържащата разпределят равномерно тежестта на шасито на МПС върху колелата.

Защо се повреждат носачите?

Точно както всички останали компоненти на автомобила и носачите се износват и повреждат. Причините за повредите могат да бъдат много – от пътната настилка, по която най-често се движите до изминатия пробег или различните метрологичните условия, при които шофирате. Обикновено първо се износва, напуква и втвърдява гумата в тампоните и започва да се къса. Възможно е обаче и да се отдели от метала или пък с течение на времето да се износят и разхлабят шарнирите. Не е изключено да се появи и друг проблем. Затова е добре да посещавате редовно сервиз и да сменяте носачите при пробег над 60 000 км.

Кога носачите са за смяна?

Най-лесно можете да установите кога са за смяна, ако не подценявате редовната проверка на състоянието им в специализиран сервиз. Там разполагат с подходящата техника и могат да извършат прецизна диагностика на окачването, включително и на носачите и ако са за смяна да я извършат бързо и качествено. Разбира се, винаги има и достатъчно признаци, които показват, че тези елементи са за смяна, стига да знаете кои са те.

Девет признака, които показват, че носачите са за смяна

Ако установите, че се е появил луфт при направляващите колела.

Ако по време на шофиране или маневриране долавяте необичайни шумове, скърцане и трополене.

Ако когато завивате усещате засилени вибрации и “биене” на направляващите колела. Ако докато маневрирате каросерията се накланя на една страна.

Ако автомобилът не поддържа права посока, а тегли на една страна.

Ако при спиране колата тегли на една страна.

Ако забелязвате нарушение в траекторията на колата при шофиране с различни скорости.

Ако имате проблеми с управлението на автомобила.

Ако вибрациите в купето се увеличат.

Смяна с нови или рециклирани носачи?

Тъй като тези автомобилни елементи могат да бъдат рециклирани многократно, голяма част от шофьорите се питат на нови или рециклирани носачи да заложат. Истината е, че и рециклираните могат да ви свършат работа, но ако държите на безопасността си, по-доброто решение е покупката на носачи от популярни марки и специализирани магазини за продажба на авточасти. Казваме го не, за да ви накараме непременно да закупите оригинални носачи или комплекти, а защото е наистина много важно тези елементи да могат да изпълняват ефективно функциите си. При смяна на носачите е важно и да сте наясно вашият автомобил с какви носачи е, за да знаете дали можете да смените само тях или трябва да закупите и смените целия комплект.

Можете ли сами да смените носачите?

Тези автомобилни части са сред малкото, които трудно ще смените сами, ако не сте опитен механик. Затова не е препоръчително да правите опити, тъй като неправилно сменените носачи могат да причинят не само големи вреди по останалите елементи на превозното средство, но застрашат безопасността ви. Най-доброто решение при износени или повредениносачи е да посетите възможно най-скоро [https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2 %D0%B8%D0%B7][��ервиз] , където ще извършат необходимата диагностика и ще ги сменят качествено.

Вирни се горе