Как да поддържаме добре автомобила си?

 Как да поддържаме добре автомобила си?

Навременното и компетентно обслужване на автомобила гарантира неговата дълготрайност, безпроблемна експлоатация и приятни изживявания. На какъв период се извършва това и какви са важните неща, които трябва да проверите, според онлайн магазин https://sellzone.bg/?

Кога се прави поддръжка на автомобил?

Голяма част от автомобилните производители препоръчват поддръжката на колите да се извършва на всеки изминати 15 хил. км. В случай че превозното средство се експлоатира в по-трудни и екстремни условия, тази процедура трябва да се извършва и по-често. Това особено важи за консумативи и аксесоари, като течности, зъбен ремък, накладки. За екстремни се считат условията при пътуване на къси разстояния, често палене на двигателя в ниски температури, при максимално натоварване, стоене по продължителни задръствания, висока запрашеност на въздуха и др.

За по-голяма точност, относно времето за техническо обслужване и поддръжка, от Sellzone.bg препоръчват да направите справка с документацията за експлоатация на превозното средство. Ако такава липсва, можете да се консултирате с местния дилър на марката или да потърсите потребителското ръководство в интернет. Приблизителният период за поддръжка на автомобила е поне веднъж всяка година. Това време може да варира в зависимост от класа на автомобила и качеството на суровините за производството на нейните авточасти.

Защо автомобилът се нуждае от техническа поддръжка?

Всяко съвременно МПС представлява сложен механизъм, съставен от множество различни, но работещи в синхрон, системи. Всяка от тях притежава различни части, подлежащи на износване, изхабяване и протриване, което намалява работната им ефективност и изисква периодична рутинна проверка. Това са ремъците, течностите, пречиствателите (филтрите), гумените уплътнения.

Също, при техническата поддръжка на автомобила могат да се открият възникващи или скрити преди това неизправности, които във времето да предизвикат по-сериозни и скъпи ремонти.

Кои са важните особености при обслужването?

  • проверка на течностите – проверката на нивото на различните течности в отделните системи е задължително. Ако е необходимо, някъде то се допълва колкото е нужно. Това са: масло, хидравлична, охлаждаща течност и др;

  • смяна на масло – след пробег от около 7 хил. км се препоръчва смяна на маслото и масления филтър;

  • смяна на въздушен филтър – неговата подмяна е препоръчителна на всеки 15 000 км, въпреки че има значение колко често шофирате и къде съхранявате автомобила;

  • горивен филтър – грижи се за пречистването на постъпващото от резервоара гориво към двигателя. Улавя всичките, съдържащи се в него замърсители. Поставянето на нов консуматив се извършва на около 40 000 км;

  • проверка на спирачна система – важно е състоянието на дисковете и накладките, тъй като се грижат за навременното спиране на превозното средство. При поддръжка на автомобила се изисква смяна на накладките поне на всеки 20 хил. км.

Сред останалите части за смяна при автомобилната поддръжка е редно да се обърне внимание на състоянието на ремъците, маркучите и клемите на акумулатора. Проверете още изправността на крушките, ел. предпазителите, свещите, налягането на гумите. Не по-малко важни са и чистачките или техните гумени пера, отговарящи за отличното почистване на предното и задното стъкло по време на дъжд.

Какви се предлагат на пазара

Според онлайн магазин Sellzone.bg, в отрасъла днес има множество нови и оригинални резервни авточасти и аксесоари за леки коли и едрогабаритни МПС. Те са евтини и с високо качество, гарантирано от множество доказали се марки. Разнообразието от видове авточасти и консумативи е голямо, а цените – достъпни. Предлагат се и тунинг части за спортните автомобили.

Вирни се горе