Как да облекчим болките в кръста при бременност?

Как да облекчим болките в кръста при бременност?

Болките в гърба са често срещани през бременността, особено в по-късните месеци. Понякога се толкова упорити, че могат да вгорчат тази иначе толкова чакана част от живота Ви.

Не е нужно обаче да приемате болките просто като част от Вашето състояние. Помислете за многото неща, които можете да направите, за да ги предотвратите или облекчите по време на бременността си.

breme

Много бременни жени могат да облекчат болките, като намерят точната поза по време на сън или седене, или чрез упражнения, които облекчават напрежението в гърба. Но ако болката в гърба продължава, потърсете медицинска помощ. Вашият лекар може да Ви помогне да определите причината за болката и ще Ви предложи начини за справяне с нея.

jena

Причини за болки в гърба по време на бременност

Няколко фактора могат да допринесат за болки в кръста при бременни, включително промени в теглото, хормони на бременността и промяна в позата.

Хормоналните промени по време на бременност причиняват разхлабване на връзките, особено там, където се свързват тазът и гръбнакът. Това помага да се подготвите за преминаването на бебето през родовия канал, но може да доведе до нестабилност на ставите и да причини болки в гърба.

С увеличаването на теглото на бебето нараства и натискът върху гръбначния стълб и тазовата област. Жените обикновено наддават между 11 и 13 кг по време на бременност.

Променя се и центърът на тежестта на тялото по време на бременност поради разширяване на матката. Това може да причини промени в позата и да натовари гърба.

Съвети за предотвратяване и облекчаване на болките в гърба по време на бременност

bremenost

Спортувайте редовно

Редовната физическа активност може да укрепи мускулите, които поддържат гърба и краката, да повиши гъвкавостта и да подобри стойката. Опитайте леки упражнения, които не причиняват болка.

Безопасните упражнения за повечето бременни жени включват ходене, плуване и колоездене на фитнес колело. Вашият лекар или физиотерапевт може да Ви препоръча точните упражнения за укрепване на гърба и корема.

Програмите за физическа терапия се фокусират върху коригиране на лошата стойка, заедно с увеличаване на обхвата на движение, гъвкавостта и мускулната сила.

Обмислете допълващи се подходи

Не забравяйте първо да получите одобрение от Вашия лекар, преди да прибегнете към алтернативни методи за облекчаване на болката в гърба и кръста. Това могат да бъдат медитация и други техники за релаксация, акупунктура, масаж, остеопатично манипулативно лечение или услуги по хиропрактика с практикуващ специалист по бременност.

danki

Спете на една страна

Опитайте се да спите на една страна и дръжте едното или двете колене свити. Може също да си помогнете, като поставите възглавница между коленете и друга под корема. Уверете се, че спите достатъчно.

Повдигайте тежести правилно

По принцип избягвайте да вдигате тежко или помолете за помощ при вдигане на тежки предмети. Ако все пак Ви се наложи да вдигнете нещо, не се навеждайте от кръста, за да го поемете. Приклекнете и дръжте гърба си изправен, така тежестта ще натовари краката, а не кръста.

Избягвайте високите токчета

Ниският и удобен ток на обувките по време на бременността е задължителен. Избягвайте високите токчета и равните обувки. Вашият лекар може да препоръча носенето на специални стелки за обувки за облекчаване на болката в кръста.

snimki

Използвайте помощни средства за опора на корема

За допълнителна опора на корема и гърба носете поддържащ колан за бременни. Сядайте на столове с подходяща облегалка за гърба или поставете малка възглавница в областта на кръста.

Обърнете внимание на позата

Добрата стойка при седене или стоене е много важна за добрата кондиция на бременната жена. Стойте изправени, избягвайте да седите или да вървите продължително време. Ако трябва да стоите дълго време, подпрете единия си крак на табуретка или някаква друга опора, за да облекчите напрежението в гърба си.

Използвайте топли или студени компреси

Използвайте топла тухличка, бутилка с топла вода или нагревателна подложка, за да облекчите болките в гърба. Не забравяйте да ги увиете в кърпа, за да предотвратите изгаряне я дръжте на кръста не повече от 20 минути. Студените компреси също могат да помогнат при болки в гърба.

Кога да се обадите на Вашия лекар?

Болката в гърба обикновено преминава от само себе си след раждането. Ако имате болки, които продължават повече от две седмици по време на бременност, свържете се с Вашия лекар. Той може да потвърди или отхвърли нещо по-сериозно и да препоръча лекарства или друго лечение.

Източник на изображенията : Pixabay

Вирни се горе