Как да използвате една мотофреза?

Как да използвате една мотофреза?

Мотофрезата е логичното продължение на плуговете от миналото. Още през 3000 г. преди новата ера са се ползвали различни инструменти за обработване на почвата, първоначално направени от камък, а след това и от бронз и мед. По-късно, по време на селскостопанската революция през 1700 г., изобретения като механичната сеялка и механичния жътвар проправят пътя на моторизираната фреза.

Чрез фрези Koledzhikov може да обработвате по-ефективно и по-добре почвата и земеделската земя. Може да я използвате, за да обръщате по-голяма площ, за допълнителна аерация и подготовка за сеитба.

В долните редове ще откриете полезна информация за това как се работи по-добре с мотофреза и какво е най-важно да съблюдавате при работа с такава техника.

Най-важни фактори при закупуване на мотофреза

Ето на какво е добре да обърнете внимание, когато искате да закупите мотофреза:

• Вид захранване - ако си търсите по-малка мотофреза за по-малко дворно място, то електрическите варианти са много добър избор. Те са идеални за употреба в случаите, когато мястото за обработване е близо до енергоизточник. Акумулаторните мотофрези също са подходящи, защото елиминират нуждата от кабел за захранване с ток. При тях е добре да знаете максималната работна продължителност на акумулатора, за да знаете колко земя може да обработите. Електрическите фрези са по-достъпни и по-евтини, но пък тяхната употреба е по-ограничена. По-големите фрези са бензинови, като при тях доста често може да бъде добавен и различен вид инвентар: плугове, гумени колела, уред за вадене на картофи и други.

• Разположение на мотичките - по този показател мотофрезите се делят на такива с предни зъбци и такива със задни зъбци. Изборът тук зависи от това как ще използвате мотофрезата. Машините със задни зъбци са по-мощни, обикновено са бензинови, и са подходящи за обработване на големи площи. Мотофрезите с предни зъбци са по-компактни и по-лесни за използване, което ги прави подходящи за по-малки пространства.

• Вид обработваема почва - използването на подходяща мотофреза за вашата земя е много важно. За почва, която е обработвана допълнително, по-лека мотофреза ще свърши работа. Но за почва, която не е обработвана отдавна, ще е необходима по-мощна мотофреза, която може да ви спести нуждата от многократно обработване на едно и също място.

• Работна ширина - малките мотофрези обикновено са с работна ширина около 30-40 см. Ползват се ефективно при обработка на по-малки градини и зеленчукови лехи. По-големите мотофрези са с ширина на работа над 90 см.

freza

Колко често е добре да обработвате земята с мотофреза?

В почвата съществуват множество микроорганизми. Честата обработка на земята може да наруши техния естествен баланс, което води до вреди. В този смисъл фрезоването е добре да се извършва само тогава, когато има нужда от него. Добре е да не се обработва твърде влажна почва, тъй като структурата й може да бъде нарушена.

Съвети за безопасна работа с мотофреза

Всяка мотофреза е безопасна в зависимост от начина на използването й. Добре е да прочетете инструкциите за работа преди всичко останало. За правилно използване трябва мотофрезата да се държи стабилна и добре балансирана. До бутона за прекъсване на захранването не трябва да има никакви предмети, за да е лесен достъпът до него.

Запознайте се с различните скорости на движение на мотофрезата. Повечето машини се движат със скорост около 5 км/ч. Ако към мотофрезата се закачи плуг, скоростта й може да се увеличи. Добре е да правите първата бразда на по-ниска скорост, за да се постигне пробен ефект.

Поддръжката на мотофрезата е важна част от нейния живот. Почистването на зъбците от трева и други остатъци от работа е необходимо след всяко използване. Добре е зъбците да бъдат заточвани на определен период, за да се гарантира оптимална работа.

Мотофрезите са полезни машини в земеделието и са достъпни за всеки. Сега, след като вече знаете повече за тяхната употреба, може да се възползвате от тяхната помощ в обработването на вашата градина или земеделска земя.

Вирни се горе