Къде ще вали днес, сняг до 10 см

Къде ще вали днес, сняг до 10 см

През нощта валежите ще се увеличат, минималните градуси ще са минус 3. Затопляне във вторник заради циклон, от сряда отново валежи

Жълт код за дъжд и сняг в почти цяла България има в неделя. В по-голямата част от страната се очаква да натрупа снежна покривка с дебелина до 10 см. следобед. 6 см покривка натрупа още в петък на прохода „Петрохан”.

Сняг вече натрупа и в по-ниските части от Северозападна България. Градусите ще останат малко под 0. Пътят в района на прохода „Петрохан” е почистен и опесъчен.

От Агенция “Пътна инфраструктура” призоваха шофьорите да карат внимателно и да бъдат подготвени за зимни условия. За поддържането на републиканската пътна мрежа са мобилизирани 3000 снегорина.

Към момента няма затворени пътища заради снеговалежи. Преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите „Шипка” и „Петрохан” е забранено.

Жълт код за сняг е в сила за 10 области

– Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София – област, София – град, Перник и Кюстендил. В по-голямата част от тези области ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.

Жълт код за дъжд е в сила за 6 области

– Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страна ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20 и 30 л/кв.м.

Жълт код за опасност заради валежи и от дъжд, и от сняг

пък е в сила за 4 области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, а в планините – от сняг. Очакваните количества на валежа са 15-25 л/кв.м.

През това денонощие времето ще се влоши. Под влияние на средиземноморски циклон ще бъде облачно и с валежи от дъжд, в Северозападна България и в Централния Предбалкан – от сняг, съобщават от НИМХ.

През нощта срещу понеделник валежите ще се усилят и в Родопската област и Югоизточна България количествата ще са значителни. Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а максималните – от 0-4 градуса в северозападните, до 8-12 градуса в югоизточните райони от страната. В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. Привечер на места в Родопския масив количествата ще са значителни.

В понеделник сутринта в западната половина от страната, с изключение на крайните югозападни райони, снеговалежите ще продължат, на изток ще вали дъжд. Количествата ще са значителни. Около обяд от югозапад валежите ще отслабват и спират. За тогава е обявен жълт код в цялата страна.

Във вторник и сряда страната ще попадне в предната част на нов средиземноморски циклон. През първия ден вятърът ще се ориентира от югоизток, ще се усили и температурите ще се повишат – максималните ще бъдат между 5 и 10 градуса, в Горнотракийската низина и източните райони до 14-16 градуса. След временно спиране на валежите от югозапад те отново ще се активизират и през нощта срещу сряда и в сряда ще обхванат страната.

В по-голямата част ще вали дъжд, в Северозападна България преди обяд ще вали сняг, който след обяд ще премине в дъжд. Очакват се значителни валежи, на места в Южна България, придружени с гръмотевици.

Очаква се да се образува снежна покривка, която ще бъде по-дебела в Предбалкана, Централна Северна България и високите полета на Западна България, обясниха метеоролози.

С преминаването на циклона, в понеделник се очаква валежите от запад да спрат. Във вторник обаче идва нов циклон от югозапад, който ще доведе до нови валежи, но от дъжд .

Най-ниските температури през следващите дни ще бъдат в Северна България. Очаква се дневните стойности да бъдат малко под 0 градуса.

В четвъртък валежите ще спрат.

Очаква се по-спокойно време в петък. Ще е слънчево, но студено. На места в Северна България ще е минус 10 градуса.

Междувременно проверките на автомобили по пътищата на България навлязоха в третата си фаза. Проверява се дали гумите са подходящи за зимни условия и се глобяват неизправните шофьори. Изискването гумите да бъдат с дълбочина на протектора поне 4 милиметра остава в сила до началото на март.

Вирни се горе