ИЗЯВЕНИ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ ПРОВЕДОХА СРЕЩА СЪС ЗАМ.-КМЕТА МАРИН ЗАХАРИЕВ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ПОЕЗИЯТА

ИЗЯВЕНИ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ ПРОВЕДОХА СРЕЩА СЪС ЗАМ.-КМЕТА МАРИН ЗАХАРИЕВ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ПОЕЗИЯТА

Зам.-кметът Марин Захариев проведе среща с председателя на СБП Боян Ангелов и изявени български творци, които участват в честванията по повод Националния празник на поезията. Той е посветен на 110-годишнината от Освобождението на Родопите от Османско владичество.

Творците получиха подарък – поетичната антология „Родопа Възпев“, чийто съставител е Светозар Казанджиев. Антологията се издава от община Смолян и СБП със съдействието на Регионалната библиотека „Николай Вранчев“.

Благодаря ви, че в навечерието на Празника на Смолян провеждаме и Празника на поезията, защото героите дали живота си за нашата свобода са искали да вървим в една посока - развитието и просперитета на Родопите. Благодаря ви, че отново с ваше участие ще се проведе „Час по България” в училища на общината, защото в последните години се наблюдава едно завръщане на младите хора към книгите, каза Захариев.

Признателен съм, че подавате ръка на СБП.Изразявам огромната си благодарност към ръководството на община Смолян, кмета Николай Мелемов, дружеството на СБП, защото заедно възкресяваме смолянските празници на поезията. Смолян е люлката на Орфей и му се полага да остане люлка на поезията”, посочи Ангелов. Той каза, че дружеството на СБП в Смолян е изключително дейно и активно, за което благодари на председателя му Светозар Казанджиев.

Известният ни писател Матей Шопкин изтъкна, че има смисъл от такъв празник на поезията, за да се разбере, че освен футбол и други неща, има и българска поезия.

Честванията продължават пред паметника на „Орфей и Родопа”, където от 18.00 часа ще бъде запален „Огънят на поезията”.

Вирни се горе