Известеният лекар и писател проф. Златимир Коларов гостува в Смолян за Деня на здравето

Известеният лекар и писател проф. Златимир Коларов гостува в Смолян за Деня на здравето

По покана на Регионалната здравна инспекция на 5 април в Смолян пристига проф. д-р Златимир Коларов, ревматолог, почетен председател на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, и признат писател и сценарист. Срещата с него ще се проведе в кино-залата на Планетариума от 17:30 ч. и е по повод 7 април, Световния ден на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването.

Проф. Коларов ще представи филма „Цената на дълголетието“ заедно с режисьора доц. Валентина Фиданова-Коларова, негова творческа и семейна „половинка“. Филмът е научно-популярен и засяга темата за остеоартрозата, или болестта на „шиповете“, и по художествен и увлекателен начин дава информация за цената, която плащаме, за да живеем дълго – старостта и неизменните тъканни и психични промени.

В дискусията след прожекцията артистичният професор ще запознае смолянчани с последния си роман „По тънката повърхност на леда“ (2023 г.), книга, посветена на жените, с които животът го е срещнал отблизо.

По-рано на 5 април, петък, от 16:15 ч., в храм „Св. Висарион Смоленски“ по инициатива на РЗИ ще бъдат отслужени традиционните Молебен за здраве и Панихида за починалите медици. Здравната инспекция кани всички граждани и гости на областния град да се присъединят към събитията и заедно да отбележим Деня на здравето.

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ – СМОЛЯН

Вирни се горе