Изтича срокът, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна кутия

Изтича срокът, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна кутия

Централната избирателна комисия (ЦИК) уведомява, че за произвеждането на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение и желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, но не са подали заявление чл. 37, ал. 1 от ИК до 11 март 2017 г., могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това до 20 март 2017 г. (включително), при условие че на територията на населеното място е назначена подвижна секционна избирателна комисия.

От ЦИК напомнят и че съгласно чл. 39, ал. 1 от Изборния кодекс не по-късно от 10 дни преди изборния ден – 15 март 2017 г., на интернет страницата на съответната община кметът на общината трябва да публикува списъка на заличените лица. Списъкът се обявява на видно и достъпно място в съответната община. Последен ден за приемане на заявления за грешки в избирателните списъци Всяко лице може да направи справка в списъка. В случай че едно лице е вписано в списъка на заличените лица, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица.

За целта лицето трябва да подаде писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник. Заявлението съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува. Отказът за изключване от списъка на заличените лица се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред съответния административен съд в 24-часов срок от съобщаването. Централната избирателна комисия информира, че избирател, спрямо когото са допуснати непълноти и грешки в избирателния списък, следва да подаде заявление – Приложение № 8 от изборните книжа за отстраняването им до общинската администрация/района/кметството/кметския наместник не по-късно от 18 март 2017 г., включително.

Вирни се горе