Изпращаме януари със зимно време

Изпращаме януари със зимно време

Температурите се понижават, очаква се и сняг

В последната пълна седмица на януари характерът на времето ще се приближи до зимата. Температурите ще се понижат и в комбинация с динамичните процеси в Средиземноморието ще осигурят снеговалежи.

В понеделник ще е облачно и ветровито в цялата страна. Вятърът – студен от североизток и с по-силни пориви в някои райони на Дунавската равнина. Валежите, предимно от дъжд, ще са в западната половина на страната. Дневни температури – между 7 и 12 градуса. В средната и високата част на планинските масиви в Западна България ще вали сняг. Ще е ветровито с дневни температури между минус 2 и плюс 4 градуса, спрямо надморската височина.

С прекъсвания валежите ще продължат и във вторник, отново в районите на запад. Заради по-ниските температури обаче в планините и по високите котловини ще падне сняг. Не се очаква значителна нова снежна покривка.

Пореден средиземноморски циклон ще засегне страната ни от четвъртък до неделя с по-значителни валежи в първите два дни. Заради нахлуващия студен въздух валежите ще са от сняг на повече места в страната, но отново най-вече в западна, централна и на места в Североизточна България. Температурите ще се понижат осезаемо и към края на работната седмица сутрин термометрите ще падат до минус 7 – минус 8 градуса, през деня – от нула до 5 – 6 градуса.

В последните 2-3 дни на януари и първите на февруари облачността ще е с повече разкъсвания, но ще остане студено със зимни температури. Има изгледи за валежи, които на повечето места ще са от сняг.

Вирни се горе