Изплащат еднократните добавки за ваксинация на пенсионерите от 1-ви април

Изплащат еднократните добавки за ваксинация на пенсионерите от 1-ви април

От 1-ви април Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза, съобщават от пресцентъра на НОИ.

Право на това трето плащане имат 20 704 пенсионери, според данните предоставени от Министерството на здравеопазването. При предишните две плащания в началото на февруари и на март добавка получиха съответно 694 643 и 26 376 лица. Така общият брой на пенсионерите, на които е изплатена сумата, ще достигне 741 723 души.

Допълнителната сума от 75 лв. се изплаща еднократнo, независимо от размера на пенсията. Тя не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Не е нужно пенсионерите да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции, информират от НОИ.

Вирни се горе