Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите

Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ не осигурява защита в Смолянска област и Родопите

Изпълнителнате агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) осигурява противоградова защита с ракетен способ на територията на България в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково, и село Тъжа, а със самолетен способ - в Северна Централна и Североизточна България. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Със своите седем метеорологични радара ИАБГ следи метеорологичната обстановка над цялата страна и предава данните на заинтересованите институции. Тази седмица над България и съседните страни се наблюдават силни, неустойчиви и бързоразвиващи се метеорологични процеси, които на много места водят до силни градушки. На 28 май т.г. в защитените области само за няколко часа в късния следобед в областите Видин, Монтана, Враца и Пловдив са изстреляни над 450 броя противоградови ракети. Също така са извършени патрулни полети със самолети за противоградова защита в Северна България, но не се е налагало извършването на засев на облачни клетки.

Агенцията е осигурена с необходимото количество противоградови ракети, но за съжаление не осигурява защита в Смолянска област и Родопите, където вчера са паднали обилни дъждове със силна градушка, в частност в общините #Неделино, #Мадан, #Златоград и #Девин. В различна степен са унищожени овощни и семейни градини, посочват от ИАБГ.

Агенцията напомня, че всички земеделски стопани имат възможност да подават заявления за пропаднали площи в областните служби по земеделие. Посещението на място от комисиите ще става още от понеделник, 30 май,предаде БТА.

Вирни се горе