Изпълнители от над 10 държави ще участват в XXII-и Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино

 Изпълнители от над 10 държави ще участват в XXII-и Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино

В продължение на 3 дни – от 1 до 3 септември включително, родопският град #Неделино ще бъде сцена на народното творчество на стотици изпълнители от страната и чужбина в рамките на 22-ри Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие "Неделино 2023".

В програмата ще участват над 4 000 индивидуални изпълнители и колективи от повече от 10 държави, каза за БТА кметът на Неделино Боян Кехайов, който ще открие фестивала. Участие са заявили изпълнители както от съседни страни като Гърция, Турция, Сърбия, Македония, така и от по-далечни като Индия и Гвинея.

Основна цел на фестивала е възраждането на народно-песенните традиции в общината. Идеята е да се запази и популяризира неделинският двуглас по света, както и да се даде възможност за изява на даровити деца да покажат своя талант, предаде БТА.

Фестивалът се организира от община Неделино под патронажа на Министерството на културата. Откриването ще бъде ще на 1 септември. Събитието има конкурсен характер. Експертно жури ще оценява участниците в различните категории. Заложени са общо 5 концерта в трите фестивални дни. Българските изпълнители ще се представят отделно от чуждестранните.

Фестивалът съвпада и с празника на Неделино, за това през деня жителите и гостите на родопския град ще се наслаждават на фолклорната фестивална програма, а вечерите - на богата концертна програма на известни български и чужди изпълнители, обясни Боян Кехайов. Той допълни, че интересът към фестивала е голям както от страна на участници, така и на гости, които вече търсят места за настаняване в съседни населени места.

Неделинският двуглас е уникална проява на песенната традиция в Родопите. Като единствен случай на двугласно пеене в Родопите, подобно на шопското, граовското, пиринското, привлича вниманието на изследователите още в средата на миналото столетие, посочват от общинската администрация. И допълват, че първият, който се докосва до неделинския двуглас и го представя сред научните среди у нас и в чужбина, е проф. д-р Николай Кауфман - фолклорист, изследовател и почетен гражданин на град Неделино. Събраните и нотирани до момента песни са около 350.

Вирни се горе