Изминалата зима - най-топлата в България от 136 г. насам

Изминалата зима - най-топлата в България от 136 г. насам

Изминалата зима е била най-топлата за последните 136 години в България. Това сочат данните на климатолога Симеон Матев, съобщава Нова телевизия. Тя е била и втората най-топла в Европа.

Според анализа "Съвременни изменения на климата в България" през февруари глобалната температура отново е надхвърлила прага от 1,5 °C и е отчела стойност от 1,77 °C.

За изминалите 12 месеца средната глобална температура е най-високата регистрирана в света.

В Европа февруари също е бил значително по-топъл от нормалното и е на второ място по положителна аномалия, която е с 3,30 °C по-висока от нормата за периода от 1991 до 2020 г.

У нас февруари е бил най-топлият за последните 58 години. Месечната аномалия средно за страната е над 5 °C, а по поречието на Дунав и в Предбалкана е била дори над 7 °C.

В нито един ден през месеца не е имало снежна покривка в равнинната част на страната, включително и по високите западни полета, като и в столицата.

След като миналогодишната зима се оказа най-топлата в Европа, тази година тя се нарежда на второ място, като е била с 1,44 °C по-топла спрямо нормата за периода 1991 - 2020 г.

В България изминалата зима е била най-топлата за последните 136 г. В анализа се уточнява, че зимните рекорди се дължат основно на топлия февруари

Вирни се горе