Изложба представя творческия път на известния родопски гайдар и майстор на каба гайди - Костадин Илчев в Батак

Изложба представя творческия път на известния родопски гайдар и майстор на каба гайди - Костадин Илчев в Батак

РИМ "Стою Шишков" - Смолян гостува на ИМ-Батак, където представя изложба "Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът".

Очакваме Ви в Музейна галерия "Борис Шаров" - Шарова къща

Изложбата представя творческия път на известния родопски гайдар и майстор на каба гайди - Костадин Илчев.

Виртуоз – изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента.

През 2014 г. неговата индивидуална кандидатура „Костадин Илчев – самобитен продължител на родопската гайдарска традиция“, разработена съвместно от РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и НЧ „Христо Ботев – 1871“, гр. Смолян в два раздела: „Традиционно свирене“ и „Традиционни занаяти“, е предложена за разглеждане в националната програма „Живи човешки съкровища – България“ и вписана в Регионалната представителна листа на нематериално културно наследство на област Смолян. Две години по-късно, през 2016 г., Илчев и представените от него елементи – свирене на каба гайда и изработка на каба гайда е вписан и в Националната представителна листа.

Едно изключително високо признание, зад което стоят години самоотвержен труд и всеотдайност, високо майсторство и осъзнато желание да го споделиш и предадеш на идните поколения, безкрайна любов към родопската музика и песен, в която увлича цялото си семейство, а също и стотици възпитаници и последователи, с които работи повече от 40 години.

Изложбата е реализирана в изпълнение на план на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, разработен във връзка с участие в системата „Живи човешки съкровища – България“ и свързан с популяризиране дейността на Илчев като гайдар и майстор на каба гайди. Създадена в Европейската година на културното наследство - 2018, тя носи логото за визуална идентичност на инициативата, предоставено от Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство за страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО. За първи път е показана в Смолян на 18 октомври 2018 г. и е част от официалните тържества на Община Смолян по повод празниците на Общината.

В 13 фотодокументални табла с текстове на български и английски езици (преводът на английски е дело на Илия Годев и Донка Симеонова), изложбата разказва за гайдарската традиция в Родопите от началото на ХХ в. до наши дни, за изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, за Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи. През 2012 г. той успява да организира 333 гайдари, които засвирват заедно в Зала 1 на НДК и вписват рекорда си в Гинес. От средите на неговите възпитаници в редица градове на страната и по света и до сега възникват гайдарски формации. Част от тях също присъстват в изложбата.

Вирни се горе