ИЗЛОЖБАТА „ДЕЧКО УЗУНОВ. ДИАЛОЗИ В АТЕЛИЕТО“ ЩЕ НИ ПОТОПИ ПО-ДЪЛБОКО В СВЕТА НА ТВОРЕЦА

ИЗЛОЖБАТА „ДЕЧКО УЗУНОВ. ДИАЛОЗИ В АТЕЛИЕТО“ ЩЕ НИ ПОТОПИ ПО-ДЪЛБОКО В СВЕТА НА ТВОРЕЦА

Ценителите на елитарното изкуство ще се докоснат до творчеството на Дечко Узунов, един от най-големите майстори на съвременната българска живопис.

Тази събота, 29 октомври, от 17.00 часа в Художествената галерия –Смолян ще бъде открита изложбата „Дечко Узунов. Диалози в ателието“. Експозицията е възможност за среща с различни портрети, натюрморти и фигурални композиции, които внушават или ясно показват местата, които Дечко Узунов е избирал да рисува. Интериорът на ателието присъства в много от тях и по този начин ни разкрива неговото значението като място за творчество. През годините преподавателските и дипломатическите занимания на Узунов превръщат това пространство и в място, където личната среда е в баланс със социалните ангажименти. „Портрет на Виолета Стайнова“, „Интериор“, „Натюрморт с антична глава“, „Натюрморт“, „Портрет на Ина“ и „Голо тяло“ са само една малка част от творбите, които могат да бъдат разгледани в изложбата.

Различните интериори на ателиета, образите на моделите, предметите, плодовете, цветята разкриват размислите и чувствата на твореца. Те вдъхват усещане за ценностите в света на художника и на неговото изкуство. Вглеждането му през прозореца и пресъздаването на колоритни градски и морски пейзажи носят усещане за безкрайност. Произведенията, представящи моделите в ателието, разказват за множеството диалози, които приживе авторът води със себе си и със своите ученици. Диалози за личното и светското – и не на последно място за изкуството и реалността.

Изложбата е подготвена от екипа на Софийска градска художествена галерия и е представена в периода октомври 2021 до май 2022 г. в галерия „Дечко Узунов“ по повод реставрирането и отварянето на неговото ателие за публика. От октомври 2022 г. в продължение на половин година, експозицията ще гостува на Художествена галерия – Смолян. Включени са произведенията от фондовете на Художествена галерия „Дечко Узунов“ – филиал на СГХГ, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Смолян, и частни колекции.

Екипът на галерията кани смолянчани и гостите на града да разгледат поредната селекция от шедьоври в изобразителното изкуство.

Експозицията се реализира със специалната подкрепа на община Смолян и световно-известният живописец Петър Пиронков.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе