ИЗЛОЖБАТА „ДЕЧКО УЗУНОВ. ДИАЛОЗИ В АТЕЛИЕТО“ НИ ПРЕНАСЯ В НЕОБЯТНИЯ СВЯТ НА ГЕНИАЛНИЯ ТВОРЕЦ

ИЗЛОЖБАТА „ДЕЧКО УЗУНОВ. ДИАЛОЗИ В АТЕЛИЕТО“ НИ ПРЕНАСЯ В НЕОБЯТНИЯ СВЯТ НА ГЕНИАЛНИЯ ТВОРЕЦ

Днес в Художествената галерия –Смолян беше открита изложбата „Дечко Узунов. Диалози в ателието“. Ценителите на елитарното изкуство се докоснаха до един от най-големите майстори на съвременната българска живопис.

Изложбата представи, Аделина Филева, български изкуствовед, директор на Софийската градска художествена галерия.

Експозицията е възможност за среща с различни портрети, натюрморти и фигурални композиции, които внушават или ясно показват местата, които Дечко Узунов е избирал да рисува. Интериорът на ателието присъства в много от тях и по този начин ни разкрива неговото значението като място за творчество. През годините преподавателските и дипломатическите занимания на Узунов превръщат това пространство и в място, където личната среда е в баланс със социалните ангажименти. „Портрет на Виолета Стайнова“, „Интериор“, „Натюрморт с антична глава“, „Натюрморт“, „Портрет на Ина“ и „Голо тяло“ са само една малка част от творбите, които могат да бъдат разгледани в изложбата.

Различните интериори на ателиета, образите на моделите, предметите, плодовете, цветята разкриват размислите и чувствата на твореца. Те вдъхват усещане за ценностите в света на художника и на неговото изкуство. Произведенията, представящи моделите в ателието, разказват за множеството диалози, които приживе авторът води със себе си и със своите ученици. Диалози за личното и светското – и не на последно място за изкуството и реалността.

Изложбата е подготвена от екипа на Софийската градска художествена галерия и е представена в периода октомври 2021 до май 2022 г. в галерия „Дечко Узунов“ по повод реставрирането и отварянето на неговото ателие за публика. От октомври 2022 г. в продължение на половин година, експозицията ще гостува на Художествена галерия – Смолян. Включени са произведенията от фондовете на Художествена галерия „Дечко Узунов“ – филиал на СГХГ, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Смолян, и частни колекции.

Изложбата се организира с подкрепата на световноизвестния живописец Петър Пиронков. Той благодари на Софийската градска галерия, че предостави експозицията, за да усетим необятния свят на гениалния Дечко Узунов, който оставя лична светлина в световното изкуство. Това не са картини, а светлината на автора, посочи при откриването на изложбата Пиронков.

Екипът на галерията кани смолянчани и гостите на града да разгледат поредната селекция от шедьоври в изобразителното изкуство.

dechko

Вирни се горе