Изложба „Закъснялата свобода за Родопите“ представят в музея

Изложба „Закъснялата свобода за Родопите“ представят в музея

По повод 21 октомври – Празник на Община Смолян и честване 107 години от Освобождението на Родопите, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян организира:

ИЗЛОЖБА „ЗАКЪСНЯЛАТА СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ“

Откриване на 17.10.2019 г., четвъртък, от 15.00 часа в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

Изложбата се посвещава на национално-освободителните борби и войни за национално освобождение и обединение в Средните Родопи в периода ХІХ – ХХ век. Изложбата съдържа веществени, документални и фотоматериали, сред които и оръжия от фонда на музея. Своеобразен почетен караул по време на церемонията по откриване ще направят войни от 101-ви алпийски полк – Смолян. В тържествен ритуал ще бъдат внесени оръжията, ще бъдат подредени във витрини и под формата на пирамида, завързани с трикольорна лента. Ритуално ще бъде внесена и сабята на Освободителя на Родопите, славния командир на 21 пехотен Средногорски полк полковник Владимир Серафимов. Времетраенето на изложбата е един месец.

НАДПЯВАНЕ В МУЗЕЯ „ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ АТАНАС КАТЕЛИЕВ И ГЛАСОВЕТЕ НА НУФИ-ШИРОКА ЛЪКА“

21.10.2019 г. – Празник на Община Смолян, 18.00 часа в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

Своеобразно музикално съревнование между спечелилият формата „Гласът на България`2019 Атанас Кателиев и гласовете на Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. Младите гласове като чановете в музея ще се надпяват, в едно тържество на творчеството, таланта, музиката, хармонията, радостта от живота, уважение към традициите и новаторството, за да покажат красотата на изкуството във всички музикални жанрове. Публиката ще определи чрез гласуване с SMS своите любимци. С входните билети, на гърба на които всеки посетител ще напише предварително името си, ще се разиграе томбола.

Вирни се горе