Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ гостува в Смолян

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ гостува в Смолян

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов ще гостува в Смолян, съобщи директорът на местния Държавен архив Милка Матушева, предаде БТА.

Откриването на експозицията е на 3 юни в залата на Държавен архив, като се очаква да присъства и синът на автора на „Диви разкази“ – Здравец Хайтов.

Изложбата е посветена на 150 г. от рождението на Николай Хайтов и е под патронажа на Министерството на културата. Събитието е съвместна инициатива на фондация „Памет“, Държавен архив – Смолян и Общински комитет „Васил Левски“ – Смолян.

Ще бъдат показани илюстрации и творби дърворезба, представящи „Диви разкази“ през погледа на студенти и ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" - Варна и Националната художествена академия.

Изложбата се организира със съдействието на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. Ангажираността на горското предприятие към инициативата е закономерна, тъй като професионалната дейност на Николай Хайтов като лесовъд е била свързана с Родопите.

Вирни се горе