Изложба посветена на 110 години от рождението на д-р Анастас Саламбашев в библиотеката

 Изложба посветена на 110 години от рождението на д-р Анастас Саламбашев в библиотеката

На 3 април 2021 г. се навършиха 110 години от рождението на д-р Анастас Саламбашев – езиковед, роден в Устово (1911-1981). По този повод в Регионална библиотека „Н. Вранчев“ – Смолян е подредена изложба, която представя богатото писмено наследство, което педагогът и ученият Ан. Саламбашев ни е завещал.

Преобладаваща част от книжовното му наследство е свързано с Родопа планина – с проучване на духовната култура на родопчани, на старинните говори и родопския фолклор. Освен доктор по сравнително езикознание от 1943 г., Саламбашев е извънщатен научен сътрудник при Института по езикознание при БАН, а от 1970 г. е редовен член на Съюза на научните работници в България. През периода 1933-1973 г. той публикува в различни вестници и списания около 150 статии предимно по езикови въпроси. Сътрудничи в периодични издания на БАН. Автор е на монографията „Местните имена в Смолянско“.

Материалите в изложбата са подредени в два раздела – „Публикации от Анастас Саламбашев“ и „Другите за Анастас Саламбашев“. В първата част е представен най-значимият му труд за Родопската област – „Местните имена в Смолянско“, монография, издадена през 1976 г. Негови научни публикации са включени в т. 2, 3, 4 и 5-ти на „Родопски сборник“. Многобройни са статиите на езикови, образователни и обществено значими теми, които са част от в. „Родопска мисъл“ (1933-1947 г.), в. „Висини“ (1930-1935 г.), сп. „Родопа“ (1922-1947 г.), сп. „Родопи“ (1966-1996 г.), в. „Родопски устрем“ (1959-1991 г.). Втората част от изложбата представя отзиви, рецензии, спомени и др. публикации, посветени на научната и образователната му дейност, както и за човека Анастас Саламбашев.

За него пишат Георги Гривнев, Петър Маринов, Никола Гигов, Стоян Райчевски, Никола Примовски, Мария Гогова, Аспарух Крайчев, Емил Субашиев и др. по По повод 90 г. от рождението му е проведена научна конференция, материалите от която са включени в сборник от 2002 г. Снимките, представени в изложбата, са част от албума „Устово през XX век“, издаден през 2020 г., със съставители Зоица и Коста Начеви.

Паралелно с експонираната изложба беше подготвена презентация за личността на Анастас Саламбашев, която можете да разгледате на сайта на Регионална библиотека, страница „Краезнание“, рубрика „Личности на Средните Родопи“.

Паралелно с експонираната изложба е подготвена презентация за личността на Анастас Саламбашев, която можете да разгледате на сайта на Регионална библиотека, страница „Краезнание“, рубрика „Личности на Средните Родопи“. https://drive.google.com/file/d/1JZlhVTzn95WXwentmi6md9FFZVTlgA3u/preview

Вирни се горе