Изложба на Йоан Левиев е представена в Художествената галерия в Смолян

Изложба на Йоан Левиев е представена в Художествената галерия в Смолян

Живописна изложба на Йоан Левиев (1934-1994) е представена в Художествената галерия в Смолян. Експозицията включва близо 50 платна на известния български художник от различни периоди от неговото творчество – от картини от студентските времена до творби от 90-те години на миналия век.

Мащабната изложба е събрала много творби на Йоан Левиев, давайки по-пълна представа за стила и творчеството на именития художник, коментира пред БТА Иван Пеев, директор на Художествената галерия. Показани са платна от фонда на Градската художествена галерия в Пловдив, картини от семейството на Йоан Левиев, както и от частни колекции. Изложбата се организира и по повод предстоящата през 2024 г. 90-годишнина от рождението на художника. Петър Пиронков е куратор, а Енчо Пиронков е аранжирал изложбата. Експозицията ще остане в Смолянската галерия до 24 септември.

От Художествената галерия в Смолян представят Йоан Левиев като „един от най-ярките представители на поколението на българските художници от 60-те години на ХХ век, изключителен колорист, с вкус към монументализиране на исторически и социално ангажирани теми“, предаде БТА.

Снимка БТА

Вирни се горе