Изложба “Камбани ЗА Европа” се открива в Смолян

Изложба “Камбани ЗА Европа” се открива в Смолян

Европейски информационен център “Европа Директно” Смолян и Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще бъдат домакини на колекционерска изложба на камбани.

Изложбата се провежда като част от кампанията на Европа директно Смолян за популяризиране на дейността и предстоящите избори за представители в Европейския парламент. Камбаните символизират призива ни към гражданите на Смолян да упражнят правото си на глас. Очакваме камбаните да „събудят“ гражданската ни активност, да ни „призоват“ към отговорно участие в живота на европейското общество, от което сме важна част.

Експозицията е част от лична колекция на Божидар Желев, любител-колекционер. В нея са представени над 120 камбани от различни европейски държави, а общо колекцията наброява 777 камбани от 77 държави от целия свят. Най-голямата камбана е от Великобритания, произведена в началото на XX век, а кристалните са 50, като най-леката тежи едва 2 грама. Най-старата камбана е от началото на миналия век.

За пръв път камбаните са представени в Информационния център на Европейския съюз в София през февруари 2010 година, а през тази година гостуваха в Разград и Велико Търново.

Вирни се горе