Изложба – 190 години от рождението на Едуар Мане представя библиотеката в Смолян

Изложба – 190 години от рождението на Едуар Мане представя библиотеката в Смолян

Едуар Мане е значима фигура от поколението на художниците – импресионисти. В творбите си той къса с общоприетите до този момент стереотипи и търси нова естетика, което го превръща в един от последните велики класици и първият художник на съвременността.

Едуар Мане се ражда в Париж на 23 януари 1832. Между 1844 и 1848 г. учи в колежа „Ролен”, а след това отива при художника Томас Кутюр, при който изучава композиция и перспектива, а в свободното си време копира платна на старите майстори в Лувъра.

Мане посещава Германските кралства, Италия, Нидерландия, Испания, Англия, за да се запознае с творчеството на местните художници. Особено впечатление у него оставят картините на нидерландския художник Франс Халс и испанците Диего Веласкес и Франсиско Гоя.

Първото значимо платно на Мане е “Любител на абсента” от 1858 г., а сред най-известните картини е “Закуска на тревата” рисувана в 1863 г. Парижкият салон обаче отказва да я покаже, но Мане я излага в Салона на отхвърлените. В рисувалните среди тогава е прието да се копират платна на великите художници и всеки ги интерпретира по свой начин – така самата картина “Закуска на тревата” е инспирирана от “Селски концерт” на ренесансовия художник Джорджоне. Друга известна творба на Мане, чиято идея е заимствана от Тициановите Венери, е “Олимпия”. Тя отново е отречена от журито на Парижкия салон, ала желаещите да я видят са твърде много и около картината се струпвала такава тълпа, че се наложило да поставят стражари, които да пазят реда. Мане се сближава с импресионистите – Едгар Дега, Клод Моне, Пиер – Огюст Реноар, Алфред Сисле, Пол Сезан и Камий Писаро. Едуар Мане обаче е единственият представител на този стил, който рисува военни сцени – въпреки, че принципно импресионизма пресъздава светлината със застъпена романтика. Негова известна картина с милитаристична насоченост е “Убийството на император Максимилиан” от 1868 г.

През 1881 г. със съдействието на Антон Пруст, френското правителство награждава Мане с Ордена на Почетния легион. „Барът на Фоли Бержер” е последната му творба, която рисува в 1882 г. и самото платно изразява известна меланхолия и носталгия. През 1883 г. Едуар Мане се разболява от сифилис и след кратко боледуване умира. Погребан е в гробището Паси на Париж.

С изложба от материали за френския художник–импресионист, Регионална библиотека „Николай Вранчев” отбелязва 190 години от рождението му. Експонираните албуми, книги, репродукции, цветна листова графика, студии и статии са част от фонда на отдел „Изкуство”, където любителите на художника могат да намерят подробна информация за него. Изложбата може да бъде разгледана до края на м. февруари 2022г.

Приятелите на библиотеката, които не посещават културната институция, поради наложени епидемиологични ограничения, могат да научат за живота и творчеството на импресиониста от виртуалната ни изложба,създадена през 2017г. [https://www.librarysm.com/izlovbi.html][��ук]

Вирни се горе