ИЗЛЕЗЕ СПИСАНИЕ „ПРОГЛЕД” ЗА 2022 ГОДИНА

ИЗЛЕЗЕ СПИСАНИЕ „ПРОГЛЕД” ЗА 2022 ГОДИНА

Книжка първа и втора на сп. „Проглед” 2022 г., издание на Дружеството на СБП и Клуба на дейците на културата в Смолян, е на път към своите читатели.

Водещият материал в броя „Нам се пада честта да браним живота храбро и до последния миг” е посветен на 140-годишнината от рождението на Николай Вранчев, родопски книжовник, издадетл на библиотека „Ралица”, преводач на древногръцка и западноевропейска класика. Антологията на родопската песен е попълнена с „Песен за Салих ага Пашмаклийски”. Редица автори от Родопите и страната са намерили място на страниците на двете книжки на списанието.

Поезията е от Боян Ангелов, Даниела Добрева, Димитър Милов, Екатерина Глухова и Иван Гранитски; прозата от Здравка Евтимова, Христина Димитрова, Димитър Златев, Светозар Казанджиев и Филип Марински; публицистиката от Елена Алекова, Георги Майоров и Мюмюн Тахиров; литературната критика от Иван Д. Христов. Списанието отбелязва 80-годишнината от рождението на писателя Георги Гривнев, кончината на поета Димитър Златев и художника Здравко Палазов.

В поетичната антология са включени стихове от: Любомир Левчев, Ласло Наги, Рашко Стойков, Тенко Тенев, Елена Алекова, Никола Гигов, Величка Петкова, Дора Гиева, Свилен Капсъзов, Борис Вулджев, Тинко Илиев, Димитър Златев, Усин Керим Ганчо Керечев, Таньо Клисуров. Илюстрациите в списанието са изцяло от творчеството на Здравко Палазов, досегашен художник на „Проглед”.

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе